"Genocid u Srebrenici je proizvod 9. januara"

O. K.
"Genocid u Srebrenici je proizvod 9. januara"
AA / Ćamil Duraković

Današnja proslava neustavnog dana RS vrijeđa Bošnjake, a pogotovo žrtve genocida u Srebrenici i Podrinju, kazao je za Radiosarajevo.ba bivši načelnik Srebrenice i žrtva genocida iz jula 1995. godine, Ćamil Duraković.

"Čak i da izuzmemo činjenicu da uprkos presudi Ustavnog suda BiH i uprkos nadzoru međunarodnih institucija danas mi svjedočimo šutnji i proslavi tzv. dana RS. To samo pokazuje da je sistem pravne države zakazao i da se odredbe Ustavnog suda BiH ne provode na cijelom teritoriju naše zemlje", kazao je Duraković.

Kako je izgledao defile u Banjoj Luci i ko sve danas tamo slavi zločine i genocid

Odluka koju su na Palama 1992. godine donijeli srpski predstavnici u Parlamentu Bosne i Hercegovine je bio svojevrstan udar na suverenitet tadašnje nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, istakao je bivši načelnik Srebrenice.

"Nakon toga oni su započeli provođenje odluka iz tog memoranduma, a to je etničko čišćenje sa ovih prostora i ta agresija koja je krenula kulminirala je genocidom u Srebrenici. On nije naš stav, nego je potvrđen na Međunarodnim sudovima i u sudovima naše zemlje. Za nas je 9. januar samo jedan dan, ali ako ga gledamo sa aspekta kako ga propagiraju institucije u Banjoj Luci na čelu s Miloradom Dodikom, vidimo da je ovo ujedinilo i vlast i opoziciju. Slavljenje 9. januara je ratifikacija zločina počinjenih devedesetih godina", dodao je Duraković.

Dodik im čestitao: Šta su pripadnici Oružanih snaga BiH radili u Banjoj Luci?

Kompletan vrh tadašnje RS, od političkog do vojnog, osuđen je za ratne zločine, ali je danas na sceni ponovni nasrtaj na našu zemlju koja nema mehanizma da provodi odluke svog Ustavnog suda, mišljenja je Duraković.

"Da neko slavi početak genocid, i da to prođe bez reakcija nadležnih je porazno, pa čak prolazi i bez reakcija međunarodnih institucija. Ta šutnja prouzrokovala je da se i ove godine u Srebrenici obilježava 9. januar, zastave su postavljene na općinskim institucijama, što nije bio slučaj prethodnih godina. Sljedeće godine će nas možda zatvoriti da im ne bi narušavali slavljenički ambijent, tući nas jer im rušimo njihovo slavlje, jer oni žele ili da mi prihvatimo taj dan ili da napustimo ove prostore, što bi bila tačka na započetu ideologiju iz devedesetih", tvrdi Duraković.

RS danas slavi zločine: Ovo im je program za 9. januar

Nemili događaji obilježili su Badnji dan u Potočarima. Kako nam je kazao Duraković, strah je prisutan kod Bpšnjaka u Srebrenici. Također nam je kazao kako će se danas Srebreničani okupiti kako bi poslali poruku da je upravo genocid proizvod 9. januara i odluke koje su tad donesene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije