RS danas slavi zločine: Ovo im je program za 9. januar

Lana Ramljak
RS danas slavi zločine: Ovo im je program za 9. januar
FOTO: AA / Milorad Dodik i Željka Cvijanović

Za sva vremena.

To je slogan kojim, kako navode iz entiteta RS, slave "28. rođendan" ove tvorevine. Istina je da slave entitet nastao na kostima, krvi, suzama, izbjeglicama. Slave nešto nastalo na zločinima i genocidu.

Slave dan koji je i Ustavni sud naše zemlje proglasio neustavnim. I to dva puta.

Ali, ništa to. Danas će, kao i svake godine, iz ovog entiteta doći poruke da se zločin isplati. I to još kako.

Program počinje u 10 sati, kada će predsjednica ove zločinačke tvorevine Željka Cvijanović dodjeljivati odlikovanja i ordene tzv. "zaslužnim pojedincima i institucijama". Sjetit ćete se, prethodni zaslužni pojedinci koji su okićeni tamošnjim ordenjem bili su Slobodan Milošević. Biljana Plavšić, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Nikola Koljević i druga haaška ekipa.

Naravno, kako bi se siromašni narod i Banja Luka, gdje se građani ne mogu ni okupiti da odaju počast ubijenom djetetu (čije ubice u RS-u nisu ni uhapšene, op.pr.), barem malo zabavili nečim drugim (osim o jadu), provozat će se i Despot, oklopno vozilo proizvedeno u bratunačkom Tehničkom remontu. 

Onda će svečana jedinica MUP-a ovog entiteta predati raport Željki Cvijanović, u čijoj će pratnji biti svaki srpski političar koji negira genocid i smatra da je ono što je počinjeno ljudima na ovim prostorima - sasvim "cool".

Naravno, kakvo bi to veličanje zločina bilo bez patrijarha - i danas će ista ekipa da se pomoli u Sabornom hramu hrista Spasitelja u Banjoj Luci. Patrijarhu Irineju, inače, Cvijanović je sinoć priredila i svečanu večeru. 

Nakon svega, svita odlazi u sportsku dvoranu Borik gdje će uslijediti svečana akademija, na kojoj će opet govoriti političari...

Za one koji su zaboravili, RS , koji se nekad zvao "republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine", osnovan je 9. januara 1992. odlukom tzv. Skupštine srpskog naroda. 

Svi znate šta se dogodilo poslije u ime ove "wannabe republike"...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije