Amira Medunjanin: U decembru poklanjam lijepu priču Sarajevu

L. K.
Amira Medunjanin: U decembru poklanjam lijepu priču Sarajevu
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Kruna 15-godišnje karijere Amire Medunjanin koncert u sarajevskoj Zetri

Amira Medunjanin, bh. diva sevdaha i trenutno najreprezentativnija ambasadorica Bosne i Hercegovine u svijetu, bila je gošća na radiju i portalu Radiosarajevo.ba.

Svjetski poznata pjevačica – Amira Medunjanin kraj godine obilježit će u svom rodnom gradu, tako što će proslaviti 15 godina muzičke karijere. Nakon pet godina, Amiru Medunjanin ćemo ponovo slušati u Sarajevu 6. decembra u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Spektakl / Kruna 15-godišnje karijere Amire Medunjanin koncert u sarajevskoj Zetri

"Prošlo je dugo vremena od mog posljednjeg koncerta u Sarajevu. Nije mi bila namjera da prođe toliko dugo vremena. Jedva čekam taj 6. decembar. Obično imam tremu, ali ovo mi je radovanje. Pokušat ćemo napraviti nešto posebno, neku lijepu priču za moj grad", rekla je Medunjanin za Radiosarajevo.ba.

Amiru će na decembarskom koncertu pratiti norveški orkestar Trondheim Solistene, a ta interesantna saradnja je ovjekovječena na njenom albumu Ascending.

Govori da je imala sreću što je dobila poziv od orkestra Trondheim Solistene da učestvuje na festivalu Transform u Trondheimu, te upozna se i sarađuje s tim sjajnim umjetnicima. Do njihove saradnje je došlo tako što je orkestar došao do snimke koju je Amira radila sa zagrebačkim solistima, dopalo im se što su čuli i pozvali je, iako nikada nisu radili ovakvu vrstu muzike.

"To im je zvučalo egzotično, pa smo  zajedno pokušali da napravimo nešto interesantno. Ante Gelo i ja smo otišli u Trondheim i desila se magija, nešto nevjerovatno. Oni kao da su cijeli život radili, odrastali na ovim prostorima – razumiju naše 'nepravilne' ritmove. Svi su se oduševili i znali smo i mi i oni da će se saradnja nastaviti", rekla je Amira.

Pjesmu je lako osjetiti, emocija je ista, razumjeli tekst ili ne, odgovorila je Amira na pitanje da li je bilo neobičnih situacija zbog jezične barijere. Spominje primjer čelistkinje orkestra koju nikada neće zaboraviti:

„Ona je za mene vila. Plakala je kad je svirala, pitala sam je zašto plače, je li tužna... Odgovorila je da je sretna i da plače zbog ljepote. Objasnila sam joj o čemu se radi u pjesmi Sve ptičice zapjevale i ona je rekla da je upravo takvu sliku i zamišljala dok je svirala. Ona je savršen muzičar i jedan od mojih uslova je da ona mora doći na koncert u Sarajevu.“

Članova Trondheim Solistene ima skoro 70, a li kada nastupaju vani, šalju njih 15-ak. Napominje da ima sjajne muzičare s kojima radi i da zajedno stvaraju te da je to nešto što je vuče naprijed.

„Spomenula bih Boška Jovića, sjajnog kompozitora i  moje izvedbe njegovih aranžmana, naprimjer - pjesma Što te nema, pa Ante Gelo s kojim sjednem da pijem kafu, a on izvuče gitaru i dobijemo nešto potpuno novo. On je apsolutni mag za pisanje aranžmana za orkestar. Bojan Zulfikarpašić vodi neke treće dimenzije... Imati takve ljude oko sebe je privilegija. Kad god se vidimo, nešto se kuha“, govori Amira.

Medunjanin se osvrnula na početak saradnje s Bojanom Zulfikarpašićem, koja je bila svojevrsna prekretnica u karijeri.

„Nakon albuma koji sam radila sa Merimom Ključo, što je bilo nešto potpuno drugačije, došao je i Bojan u Sarajevo. Upoznali smo se 2009. godine, u aprilu, nikad se do tada nismo sreli. Tada smo razmišljali: desi li se muzika – desila se, ako ne, probali smo. Meni je bila velika čast jer sam bila njegov poštovalac. I, evo, još malo i deset će godina kako traje naša priča. Jako puno sam naučila od njega“, rekla je Amira.

Kruna 15-godišnje karijere Amire Medunjanin koncert u sarajevskoj Zetri - undefined

Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Kruna 15-godišnje karijere Amire Medunjanin koncert u sarajevskoj Zetri

Na pitanje kako na pravi način prezentirati muzičku tradiciju Balkana, što ona radi odlično, na jedan uzvišeni i značajan način – Amira govori da je bitno poštovanje prema tradiciji.

„Vrlo nam je važno razumjeti pjesmu, ispričati priču, da to nije samo pjesma za 'dernek', ne, to ima jako puno nivoa, svijesti, hemijskih reakcija... Mora se ozbiljno raditi, a najvažnije je poštovanje tradicije i razumijevanje.“

Amirin raspored je jako dinamičan, koncerte održava redovno svuda po svijetu te najmanje vremena, zapravo, provodi u svom Sarajevu. Zahvalna je što ima mogućnost toliko putovati i nastupati.

Amira je nastupala na Tajvanu prije dvije godine, za koji kaže da je potpuno druga dimenzija. Njen koncert se tamo održao tri puta i sva tri su bila rasprodana:

„Navikla sam da na koncertima u drugim državama uvijek bude neke naše raje, ali na Tajvanu je bio samo jedan mladić iz Slavonskog Broda. Zbunili su me ovacijama na početku, a poslije su mi objasnili da je to bilo zbog mog prelaska tolikog puta da im pokažem svoju tradiciju, te da oni to cijene. To je važno putovanje u mom životu.“

Navodi da je jako emotivno vezana za Zetru:

„Posebno se Zetre sjećam s otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara, što je bitan događaj za mene. Zato mi je drago što tamo nastupam.“

Govori da jedva čeka koncert, a sama činjenica da će orkestar doći iz Norveške u Sarajevo je fascinantna. Naša diva najavljuje lijepi poklon u decembru za sve koji dođu na koncert...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije