Aida Čorbadžić: Dvoranu nije teško ispuniti ako ponudite kvalitetne predstave

V.A.Z. i J.Ć.
Aida Čorbadžić: Dvoranu nije teško ispuniti ako ponudite kvalitetne predstave
Aida Čorbadžić, proslavljena sopranistica i solistica Narodnog pozorišta u Sarajevu, odnedavno je pred novim izazovom.

Povjerena joj je dužnost umjetničke direktorice Opere Narodnog pozorišta Sarajevo koja ima tradiciju dužu od 70 godina. 

Uoči nove premijere koju Opera priprema za kraj decembra, razgovaramo za portal Radiosarajevo.ba.  Na početku razgovora kaže kako o ispunjavanju odgovornnosti svog novog zadatka može mnogo da nauči od direktorice Narodnog pozorišta Sarajevo Marijele Hašimbegović ali i ostalih kolega.

"Kroz posao se nadopunjujemo i mnogo mi je lakše razumjeti problematiku umjetnika, jer sam i sama umjetnica. Sigurno je da sada imam veću odgovornost i mnogo više obaveza. Teže je i iz razloga što nemam dovoljno vremena za sebe i svoju umjetnost, ali sam kod sebe primijetila nove talenete", pojašnjava Aida Čorbadžić te dodaje kako je u svakoj menadžerskoj poziciji najvažnija dobra komunikacija, razumijevanje i slušanje.

"Kad izađemo na scenu svi smo isti, dio jednog mehanizma koji mora da fukcionira. Kad sam došla na funkciju, prvo šta sam tražila je lična odgovornost svakog od nas - od hora do solista - i odmah će nam biti svima lakše“.

Ono na čemu insistira jeste pozitivna atmosfera, rad i ispunjavanje svojih obaveza.

Ideja za novi operni projekat, Viva La mamma ,  na muziku Gaetana Donizettija, potekla je prošle godine u septembru, za vrijeme gala koncerta povodom 70 godina Opere. 

"Kolega Jasmin Bašić je tada dogovorio projekat Viva La mamma, međutim, stvari su se malo iskomplicirale jer je izašla predstava Kneginja Čardaša koju je publika s oduševljenjem prihvatila. Nadam se da će tako biti i sada. U autorskom timu su redatelj  Aleksandar Nikolić, koreograf Aleksandar Ilić i dirigentica Ana Zorana Brajović. Cijela ljepota je u tome što su sarajevski ansambl i opera angažirani u cijeloj priči. Uvijek insistiramo da svako ima 'svojih pet minuta' i zato su nam ovi projekti jako važni. S obzirom da nemamo svoj orkestar, što je problem svih ovih godina, u nastavku rada ćemo pokušati nešto napraviti i po tom pitanju“, kazala je Čorbadžić.

Donizettijeva opera Viva la mamma ili Operne zgode i nezgode u režiji Aleksandra Nikolića premijerno će biti izvedena u subotu, 16. decembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Inače, Viva la mamma   ima govorne dijelove na našem jeziku, a priča je šaljiva i komična, koncipirana tako da se mogu dodavati arije iz drugih opera.

Naša sugovornica otkriva da će se u nastavku sezone ansambl koji predvodi uhvatiti u koštac s jednom od najznačajnijih opera svjetske baštine, Mozartovom Čarobnom frulom. Premijera je planirana u maju, a na scenu će je postaviti mladi redatelj iz Beča Muhamed Hrustanović.

"U Sarajevu nemamo opernog režisera, a specifičnost ovog posla je da takva osoba mora da zna čitati partiture. Dogovorili smo se sa Akademijom scenskih umjetnosti da nekoliko mladih režisera učestvuje u ovom projektu kako bi stekli iskustvo i upoznali  se s radom u operi“, naglasila je naša sagovornica.

Najposjećenije predstave su Don Giovanni i Traviata

Dvoranu nije teško ispuniti ako se gledateljima nude kvalitetne predstave, mišljenja je Čorbadžić,  a kako bi se napravila kvalitetna predstava jako su bitne pripreme.

"Za nastupe su jako važne fizičke i vokalne pripreme kako bismo mogli izdržati cijeli nastup.Svi pjevači, pa tako i ja, kod kuće se pripremamo i upjevavamo uz klavir. Ove su stvari za nas svakodnevna rutina, kao i kod sportista. Uvijek moramo biti u top formi jer publika mora dobiti najbolje od nas“, kazala je.

A kada je u pitanju "balans" između poslovnog i privatnog života, Aida Čorbadžić, kao i mnogi drugi profesionalci danas, traga za onim zlatnim trenucima u danu koji su posvećeni sebi i najmilijima: 

"Primijetila sam da svoj posao nosim kući i da obavljam razgovore sa klijentima, što moram kod sebe korigovati. Moram naći pravu mjeru da porodica ne bi trpila. Iako sa sinom provodim vrijeme svakodnevno, uvijek ću se truditi da takvih trenutaka bude više. Zadovoljstvo u privatnom životu svakako se odražava i na kvalitet posla koji obavljamo u profesionalnom, uvjerena sam u to“ rekla je na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba  Aida Čorbadžić, v.d. umjetnička direktorica Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije