Premijera opere "Viva la mamma" ili "Operne zgode i nezgode" na sceni NPS

Fena
Premijera opere "Viva la mamma" ili "Operne zgode i nezgode" na sceni NPS
Komična Donicetijeva opera "Viva la mamma" ili "Operne zgode i nezgode" u režiji Aleksandra Nikolića premijerno će biti izvedena u subotu, 16. decembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Koreografiju potpisuje Aleksandar Ilić, a u predstavi učestvuju solisti i Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Ana Zorana Brajović.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Iz NPS podsjećaju da je Donicetijeva jednočinka napisana 1827. godine za teatar u Napulju, a poslije izvođenja u Milanu 1831. i Beču 1840. biva zaboravljena.

Tek 1963. godine pronaći će je istraživači Donicetijevog operskog opusa i prerađenu izvesti u Sijeni i Bergamu. Ta prerada se uglavnom držala originala.

Zanimljiva i zahvalna tema opere potakla je dramaturga Horsta Gergesa i prevodioca Karlhajnca Guthajma iz Njemačke da djelo prerade u cijelovečernju predstavu. Učinili su to slobodnim izborom odlomaka iz drugih Donicetijevih opera, dajući djelu i novi naslov "Viva la mamma".

Tako prerađena opera je izvedena 1969. godine u Minhenu. Od tada uspješno obilazi velike i male scene širom Evrope, saopćeno je iz NPS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije