Stručnjakinja za ćilime, Amila Smajović, nova je predsjednica ULUPUBiH

Fena
Stručnjakinja za ćilime, Amila Smajović, nova je predsjednica ULUPUBiH
Facebook / Stručnjakinja za simboliku ćilima, Amila Smajović
Na izbornoj skupštini održanoj 15. januara izabrani su novi organi Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti BiH, skraćeno ULUPUBIH.

Za predsjednicu je imenovana dr. Amila Smajović, grafička umjetnica specijalizovana u oblasti komunikacijskih simbola na ćilimima. Izglasani su i novi članovi i članice upravnog i nadzornog odbora, umjetničkog savjeta i suda časti, a za generalnog sekretara imenovan je Miodrag Spasojević Štrika, poznati grafički dizajner.

Amila Smajović je na novoj poziciji zamijenila dosadašnjeg predsjednika ULUPUBiH Almina Zrnu

Prisutni su bili jednoglasni u ocjeni da je Udruženje u proteklom periodu bilo znatno prisutnije u javnosti, te da je realizovano nekoliko relevantnih projekata, među kojima su istraživanja bosančice među najvažnijim za BH dizajn, kao i projekat Sarajevo100 u kome je učestvovalo tri stotine dizajnera sa 5 kontinenata.

Promocija / Pišem ti bosančicom: Knjiga kojom se ovo pismo želi sačuvati od zaborava

Uz veliki angažman poznate dizajnerice i umjetnice Amre Zulfikarpašić, ULUPUBIH je u januaru potpisao i ugovor o korištenju prostora na adresi Koševo 7 za prodajnu galeriju, što će umnogome doprinijeti vidljivosti i ekonomskoj stabilnosti Udruženja i njegovih članova i članica.

Dr. Amila Smajović je rođena u Jablanici. Srednju školu primjenjenih umjetnosti završila je u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a doktorirala komunikologiju na Političkim naukama, sa temom "Komunikacijski simboli - studija slučaja bosanski ćilim“.

Stručnjakinja za simboliku ćilima, Amila Smajović - undefined

Facebook: Stručnjakinja za simboliku ćilima, Amila Smajović

Članica je ULUPUBIH-a, ULUBIH-a i ZUP Baščaršija. Stekla je i diplomu i na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Imala je veliki broj samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u raznim projektima zaštite i afirmacije kulturnog naslijeđa. Objavlila je tekstove u časopisima Odjek i Baštin. Bavi se istraživanjem tradicionalnog ćilima i dizajnom u tekstilu.

Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade od kojih se izdvajaju: 2003. nagrada ULUBIH-a Collegium Artistcum za Nove medije; 2004. III nagrada na Javnom koknursu za izradu skulpture ispred poslovne zgrade Avaza; 2007. posebna Nagrada „Kraljica Katarina Kosača“, Udruženja malih i srednjih poduzetnika i menadžera BIH; 2011. nagrada ULUPUBIH-a Collegium A rtistcum za Unikatnu tapiseriju; 2009; Povelja za doprinos očuvanju i obnovi kulturno historijskog naslijeđa FMKS itd. Udata je i majka dvoje djece. Živi i radi u Sarajevu.

 

Nova imenovanja u ULUPBiH 

Predsjednica: Amila Smajović   
Generalni sekretar: Miodrag Spasojević Štrika 
Upravni odbor ULUPUBIH-a: Almin Zrno, Dalida Karić Hadžiahmetović, Osman Arslanagić, Mila Melank i Sandro Drinovac 
Umjetnički savjet: Amra Zulfikarpašić, Tarik Jesenković, Nataša Perković, Velija Hasanbegović i Ljiljana Majkić 
Nadzorni odbor: Amna Mahić-Bajrović, Bojan Stojčić i Aleksandra Nina Knežević  
Sud časti: Sanja Džeba, Drago Handanović i Ismet Berbić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije