Izložba: Sarajevo100

Radiosarajevo.ba
Izložba: Sarajevo100

Projekt Sarajevo100 čini skoro tristo plakata i videoradova grafičkih dizajnera iz 37 zemalja 5 kontinenata koji će biti prikazani na velikoj izložbi koja se danas, 17. juna otvara u Sarajevu. Otvorenje izložbe Sarajevo100, postavljene na više od 1500 kvadrata, bit će održano u Collegiumu artisticumu s početkom u 20 sati.

Kroz projekt Sarajevo100 pozvani su autori da dizajniraju plakat ili multimedijalni rad izražavajući vlastiti pogled na Sarajevo u okviru posljednjih 100 godina, od Sarajevskog atentata do danas.

Povod za projekt je obilježavanje stogodišnjice Sarajevskog atentata, 30-godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984 I 60-godišnjica osnivanja ULUPUBIH-a (Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika BiH). 

Susret vizuelnih kultura, susret generacija i razmjena kreativnih energija simbolički predstavljaju sarajevsku duh, multikulturalnost i mjesto dodira i prožimanja civilizacija.

"Projekat Sarajevo100 je prije svega koncepcijski i estetski izazov: kako je moguće sažeti stogodišnju istoriju jednog grada u formu jednog plakata? Kakvi su uslovi recepcije potrebni da bi se ta sažeta vizuelna poruka adekvatno dešifrovala kako bi se u njoj pronašla relevantna istorijska sadržina? Odgovori na ova pitanja sadržani su u samom procesu organizacije projekta. Savremene tendencije grafičkog dizajna, kao značajne oblast vizualne kulture, involvirane su u kritička preispitivanja dominantnih istorijskih narativa. Izazov projekta Sarajevo100 ukazuje na tu involviranost", piše historičarka umjetnosti Branka Vujanović u predgovoru.

U nadahnutom tekstu za sveobuhvatan katalog ove izložbe, Iva Körbler, likovna kritičarka iz Zagreba ističe: 

"Čini se da se zamjetan broj umjetnika posvetio motivima i porukama kulturološkog i egzistencijalnog obnavljanja, emotivnog liječenja, međusobnog povezivanja, novog života, rasta i nade, iako u nekim grafičkim rješenjima možemo suptilno detektirati imanentni krik prema apatiji, bezdušnosti i šutnji dijelova globalnog društva. Svugdje je prisutna svijest o tomu da je prostor Sarajeva mjesto posebno važne multikulturalnosti, multietičnosti i multikonfesionalnosti, i u svojim plakatima grafički dizajneri iz cijeloga svijeta jasno utiskuju poruku kako je dosta bilo podjela i dijeljenja svih boja, vrsta i predznaka. Moramo naglasiti kako su neka od najpotresnijih, ali i metaforički najdelikatnijih grafičkih rješenja prezentirali dizajneri iz Japana, Njemačke, Rusije, Poljske, Izraela i Turske, zemalja koje su kroz povijest 20. stoljeća do danas iskusile najtraumatičnije oblike agresije, represije i svih oblika individualnih trauma. Svaki je odabrani plakat jedinstveno umjetničko i emotivno vizualno-značenjsko polje, bez obzira nosi li snažni vizualni naboj ili delikatnu emotivnu poruku. Sarajevo je bez sumnje poseban topos koji je postao duhovnom metaforom jedne (ne)humane ere, i uz čije ime vežemo samo empatiju i ljubav."

Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, Collegium artisticum, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo i Odsjek za ujetnost i dizajn Misouri State University, SAD, organizatori su međunarodnog projekta Sarajevo100 (1914-2014)

Učestvuju studenti i profesori Akademije umetnosti u Novom Sadu i Fakulteta umjetnosti Cetinje.

Izložbu otvaraju Paul Davis, legenda američkog grafičkog dizajna i ilustracije, Adam Lamoreaux, vršilac dužnosti zamjenika ambasadora SAD u BIH, načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i autori projektaČedomir Kostović i Amra Zulfikarpašić

Paul Devis i Felipe Covarrubias će održati predavanja u srijedu, 18. juna u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti od 12:30.

''Živim već 25 godina van Sarajeva i kroz profesiju sam upoznao mnoge dizajnere svijeta. Pozvali smo najveće dizajnere svijeta da se uključe u projekat, a zamolili ih da pozovu i novu generaciju mladih perspektivnih dizajnera. A onda smo uvidjeli da bi bilo dobro da pozovemo i studente dizajna. Tako je nastala kolekcija posvećena Sarajevu, koja u sebi objedinjuje generacije koje su stvarale i stvaraju u 20. i 21. vijeku'', kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba selektor Čedomir Kostović, dizajner porijeklom iz Sarajeva koji danas živi, radi i predaje u SAD.

Radovi na temu mira, ljubavi i koegzistencije

Amra Zulfikarpašić, sarajevska dizajnerica, profesorica sa ALU i jedna od organizatorica je izjavila kako je izložba nastala kao plod posvećenosti pozivu grafičkog dizajnera i posvećenosti svom gradu Sarajevu.

''Onog dana prije dvije godine kada smo zamislili ovu izložbu, mogli smo je samo sanjati. Danas je ovo realizacija naših snova – da dovedemo u Sarajevo grafičke dizajnere cijelog svijeta. Ljudi koje smo pozvali odazvali su se bez ikakve novčane naknade. Preko 250 postera čine ovu kolekciju koja se i dalje širi, a na posterima nema političkih konotacija, već su svi radovi na temu mira, ljubavi i koegzistencije.''

U Sarajevo je tim povodom došao i jedan od najpoznatijih ilustratora na svijetu, Paul Davis, čiji je plakat posvećen Sarajevu, jedan od izloženih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije