Sebastian Kurz za Radiosarajevo.ba: Kultura je prilika da se izgrade mostovi

Radiosarajevo.ba
Sebastian Kurz za Radiosarajevo.ba: Kultura je prilika da se izgrade mostovi
/ Sebastian Kurz, Maja Baralić Materne, Vesna Andree Zaimović i Igor Crnadak na prijemu povodom završetka Godine kulture Austrija - BIH; Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Austrije
Protekli dani u Beču su na poseban način bili obilježeni bojama Bosne i Hercegovine.

Gostovanje Sarajevske filharmonije i potpisivanje međudržavnog Sporazuma o saradnji na području kulture, obrazovanja, sporta, nauke i mladih bili su povod ministarskog sastanka čiji je domaćin bio ministar za vanjske poslova Austrije Sebastian Kurz.

Urednica portala Radiosarajevo.ba prisustvovala je potpisivanju sporazuma i tom prilikom razgovarala s ministrom za vanjske poslove Austrije.  

"Godina kulture Austrija - Bosna i Hercegovina bila je prilika da se naše dvije zemlje, koje inače imaju dobre odnose,  još više približe. U tom smislu, od važnosti su dva sporazuma koja smo potpisali - o naučno-tehničkoj saradnji, te Sporazum o kulturi, sporti, obrazovanju i mladima. U okviru sporazuma će se razvijati razmjene, gostovanja i zajednički projekti", naglasio je ministar Kurz na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

"Kultura je prilika da se izgrade mostovi i razmijene mišljenja i načini života.  Lično smatram da se u Bosni i Hercegovini više treba raditi na evropskom putu, na reformama, a mi to podržavamo.

Podsjetili smo ministra na njegovu posjetu Sarajevu u mjesecu Februaru. Tada je izjavio da će Republika Austrija podržati integracione procese naše zemlje. Kakav je stav ovog ministarstva sada, kako procjenjuje korake koji su u međuvremenu učinjeni?

"Velika većina ljudi u Bosni i Hercegovini odlučna je za pristup Evropskoj uniji.  Reforme se sprovode, iako, moramo priznati, prilično sporo, ali Austrija će i dalje podržati bh. put u Evropu", izjavio je Kurz. 

Najmlađi ministar za vanjske poslove na svijetu, povodom potisivanja Sporazuma, ugostio je ministra za vanjske poslove BiH Igor Crnadka kao i ministra za civilne poslove Adila Osmanovića.

Potpisivanje Sporazuma prethodilo je Koncertu Sarajevske filharmonije kojem je okrunjena Godina kulture Austrija - BiH.  Opširnije čitajte na ovom linku

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije