Bosna i Hercegovina se danas slavi u Beču

V.A.Z.
Bosna i Hercegovina se danas slavi u Beču
U dvorani Alois Mock u zgradi Ministarstva spoljnih poslova Austrije u Beču održana je svečana ceremonija potpisivanja sporazuma od važnosti za kulturni i javni život Bosne i Hercegovine u Austrije.

Riječ je o Sporazumu o suradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, sporta i mladih.

Domaćin događaja, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastian Kurz ugostio je ovom prilikom ministra civilnih poslova Adila Osmanovića, te ministra vanjskih poslova BIH Igora Crnadka.

Poželjevši dobrodošlicu delegaciji iz BiH, kao i uglednim predstavnicima bh. dijaspore, ministar Kurz je istakao kako je bosanskohercegovačka zajednica u Austriji veoma važna:

„U Austriji živi preko 200.000 ljudi s porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji predstavljaju važan segment austrijskog društva. Ta zajednica je primjer dobro integrirane zajednice, koja je istovremeno zadržala svoj identitet. Austrija je najveći investitor u Bosni i Hercegovini a vaša dijaspora kroz svoje predstavnike ima važan udio u tome. Stoga smo posebno zadovoljni što možemo reći da je godina kulturne suradnje između Bosne i Hercegovine i Austrije doprinijela još većem zbližavanju naših dviju zemalja“, istakao je Kurz.

Potpisivanje sporazuma prethhodilo je svečanom konertu Sarajevske filharmonije koji se večeras održava u glavnom gradu Austrije, u koncertnoj dvorani Hora bečkih dječaka.

Za ovaj koncert vlada velik interes i traži se karta više, a prisustvovat će mu visoki zvaničnici i bh. građani.

Ministar Osmanović, koji je sa strane Bosne i Hercegovine potpisnik Sporazuma, ističe kako ovaj koncert Sarajevske filharmonije na najbolji način dokazuje da kultura gradi mostove i briše granice.

„Godinu 2016. smo započeli na prelijep način u Sarajevu, svečanim otvaranjem događaja pod nazivom Godina kulture BiH – Austrija. Tom prilikom Bosnu i Hercegovinu je posjetio ministar Sebastian Kurz i svojim ličnim prisustvom dao doprinos događaju i tada je potpisan Sporazum o naučno-tehnološkoj suradnji između naše dvije države. Danas ovdje u Beču imam čast i zadovoljstvo da je ministar Sebastian Kurz ponozo s nama i da je potpisan još jedan važan sporazum o suradnji koji će biti posebno važan za naše kulturne radnike, kao i za oblast sporta, obrazovanja, nauke i mladih. Cijenim da je ovim na najbolji način okrunisana godinja saradnje pod motom – da se bolje upoznamo“.

Osmanović se posebno zahvalio podršci Republike Austrije integracijskim procesima naše zemlje te je izrazio uvjerenje da će događaj doprinijeti intenziviranju suradnje naše dvije zemlje. Ambasador Osmanović se i lično zahvalio ministru Sebastianu Kurzu i austrijskom ambasadoru u BiH Martinu Pammeru na njihovoj izuzetnoj podršci.

Na kraju se okupljenima obratio Martin Pammer koji se u duhu dobrog domaćina gostima obratio na našem jeziku, naglasivši da se, zahvaljujući bogatoj kulturnoj saradnji i sam ponekad osjeća kao Bosanac i Hercegovac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije