Nihad Hrustanbegović, poznati koncertni harmonikaš, nastupa u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Nihad Hrustanbegović, poznati koncertni harmonikaš, nastupa u Sarajevu
/ Nihad Hrustanbegović
Nizozemska je odavno priznala Nihada Hrustanbegovića kao vrhunskog muzičkog umjetnika.

Rodom iz Bijeljine, nižu muzičku školu završio je u ovom gradu, da bi nakon toga dospio u klasu tuzlanskog profesora Midhata Zulića, kada je osvojio i prvu nagradu na Republičkom takmičenju Bosne i Hercegovine. 

Ratna zbivanja odvode ga u Nizozemsku, gdje u septembru 1995. nastavlja dalje obrazovanje na Akademiji za umjetnost u Arnhemu gdje diplomira, te na Messiean Akademiji gdje stječe zvanje magistra muzike. Za vrijeme školovanja pohađa master radionice kod najeminentnijih svjetskih stručnjaka za harmoniku. 

Za Nihada Hrustanbegovića 2007. je bila godina prekretnice. Tada je u Nizozemskoj objavio prvi solo album pod nazivom The Best of Concert Accordeon, te je njegova kompozija izabrana za TV reklamu jednog svjetskog brenda. Te godine biva proglašen za najuspješniju ličnost bh. zajednice u Kraljevini Nizozemskoj.

Drugi solo album Opus 7 The Cross over objavio je 2010, a treći Live in Het Concertgebouw Amsterdam godine 2011, a sve je praćeno intenzivnim koncertnim aktivnostima u najprestižnijim dvoranama. 

Autor je muzike za Zimmer 606 režisera Petera Volkarta koji je proglašen za najbolji europski kratki film. Slijede albumi: Sevdah for Petronella 2013, Black Orpheus 2013, The Four Seasons - Antonio Vivaldi 2015 i Une belle Journee 2016. 

Svirao je za nizozemsku kraljicu, održao je preko 1000 solističkih nastupa, a na području BiH do sada se predstavio u Tuzli, Zenici, Mostaru, Brčkom, ali nikada u glavnom gradu.

Nihada Hrustanbegovića sada imamo priliku čuti i u Sarajevu. Njegov koncert će se održati u utorak 21. marta 2017. u 20 sati u Domu Oružanih snaga BiH.

Nihad je virtuoz koji je prvi na harmonici odsvirao Vivaldijeva Četiri godišnja doba. Upravo ovo djelo čut ćemo i na sarajevskom koncertu na koji je ulaz slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije