MESS: Nagrada Radija Sarajevo predstavi Neželjena, Grand prix za Pet lakih komada

V.A.Z.
MESS: Nagrada Radija Sarajevo predstavi Neželjena, Grand prix za Pet lakih komada
Radiosarajevo.ba / Žiri 57. Festivala MESS dodjeljuje nagrade
Tačno u ponoć, u noći s 8. na 9. oktobar, završen je 57 Internacionalni teatarski festival MESS.

U proteklih 9 dana publika iz Sarajeva, te brojni gosti iz BiH, regije i Evrope,  gledali su 29 predstava iz 15 zemalja.

Među njima bilo je  vrhunskih produkcija iz same evropske teatarske elite, kao što su predstave Slijepi pjesnik , u režiji Jana Lawersa ili Pet  lakih komada, redatelja Mila Raua

Mess je, takođe,  ponudio niz uspješnih ostvarenja koja govore  i propisuju različite identitete, često one koji pripadaju marginaliziranim skupinama . Tako smo imali priliku vidjeti  izvrsnu predstavu  iz Poljske na znakovnom jeziku Jedan gest koja nam je ponudila uvid u zvučne slike kako ih čuju gluhe osobe,  te spektakularnu monodramu MDLSX (Middlesex)  u izvođenju Silvie Calderoni koja nam prikazuje svijet interseksualnih osoba. 

Imali smo priliku gledati zanimljive lutkarske predstave, poput opere Trubadur ili fantastične interpretacije Shakespearove komedije Mnogo vike ni za što, katalonskog umjetnika Davida Espinose. 

Bh. teatar je bio predstavljen kroz pet odabranih predstava od kojih je samo Otkrivanje žene, Harisa Pašovića bila u takmičarskoj konkurenciji, dok su Moja Fabrika Selme Spahić, Majstor i Margarita ALeša Kurta, Mirna Bosna  Saše Peševskog, Mi djeca s kolodvora Zoo Adnana Omerovića, te Knjiga mojih života Sabrine Begović, igrane izvan konkurencije, ali su pobudile mnogo zanimanja publike i teatarskih profesionalaca. 

Grand Prix Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu festivala dodijeljen je predstavi Pet lakih komada, čiju režiju potpisuje Milo Rau. 

Nagrada publike za najbolju predstavu 57. Internacionalnog Festivala MESS otišla je u ruke Mila Raua za Pet lakih komada.  

Već deveti put, Radiosarajevo.ba kao generalni web pokrovitelj MESS-a dodijelio je nagradu "Sound of MESS" kojom se odaje priznanje najboljem korištenju muzičkog i zvučnog elementa u teatru. Ove godine, laureat nagrade  Sound of MESS  je predstava Neželjena, autorice i glavne protagonistice Dorothee Munyaneya iz Ruande. Ova mlada žena iz Ruande, zajedno sa još jednom ženskom aktericom Alain Mahe,  kroz  ekspresivnu, elektronski obojenu i tehnički  dovršenu zvučnu sliku, prikazuje užase ratnih silovanja u njihovoj domovini, anatemu i stigmu  koje, kao posljedicu toga, nose  žene žrtve i djeca koja su rođena zbog toga.   

Ovogodišnji žiri Festivala MESS u sastavu Darko Lukić BiH/HR,  Pietro Valenti iz Italije , te Miguel Oyarzun iz Španije dodijelio je sljedeće nagrade: 

Nagrada za najboljeg  mladog glumca/glumicu pripada Dariji Razovoj za ulogu Elektre u istoimenoj predstavi Makedonskog narodnog pozorišta. 

Nagrada  za najbolju glumicu/glumca na Festivalu dodijeljena je Silviji Calderone  za hrabru autobiografsku priču  MDLSX. 

Specijalno spominjanje z režijsko ostvarenje u predstavi Jedan gest. Takođe, specijalno prizjanje dodijeljeno je i režiseru predstave Noćni život, Paolu Maggieliju.     

Najboljie redatelj na 57. Festivalu MESS je Milo Rau u predstavi Pet lakih komada 

Nagrada za najbolju mladu redateljicu/redatelja nije dodijeljena 

Nagrada Vrli novi svijet magazina Dani dodijeljena je predstavi Jedan Gest koja je stigla iz  Poljske. 

Nagrada časopisa Oslobođenje dodijeljena je predstavi Slijepi pjesnik 

Žiri kritike svoju nagradu dodijelio je predstavi Pet lakih komada. 

Nagradu Marko Kovačević za najbolju teatarsku kritiku dobio je Darko Lukić. 

Nagradu direkcije Festivala za doprinos inkluzivnom pozorištu pripala je predstavi Ružno Pače, dok je nagrada Mali Mess dodijeljena Pozorištu mladih u Sarajevu za predstavu Jedan nauk o životinjama . 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije