Premijera drame Gazi Husrev-beže ili Bukagije: O dobrim i zlim silama u Bosni

L. K.
Premijera drame Gazi Husrev-beže ili Bukagije: O dobrim i zlim silama u Bosni
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Drama Gazi Husrev-beže ili: Bukagije svoju premijeru će imati u subotu, 27. oktobra sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Gazi Husrev-beg je jedna od najznačajnijih historijskih ličnosti Sarajeva i inspiracija za dramski tekst Džemaludina Latića. Drama Gazi Husrev-beže ili: Bukagije svoju premijeru će imati u subotu, 27. oktobra sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Danas je povodom premijere ovog nesvakidašnjeg djela bila održana konferencija za medije gdje su direktor NPS-a Izudin Bajrović i brojni glumci u superlativima pričali o drami.

Premijera / Tanja Miletić Oručević, redateljica predstave Gazi Husrev-beže ili Bukagije

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo je ukratko predstavio djelo, a Tanja Miletić Oručević, režiserka predstave je rekla da je ovo posebno iskustvo:

"Radili smo s vrlo zahtjevnim materijalom, velika je ovo predstava u smislu da imamo 15 glumaca na sceni, tekst je opširan, jezički zahtjevan... Bio je ovo uzbudljiv proces, kreativan i miran na neobičan način jer je vladala produktivna i prijateljska atmosfera."

Džemaludin Latić je rekao da je uzbuđen zbog predstave i da s nestrpljenjem očekuje premijeru. Pažljivim odabirom i kombiniranjem fikcije i fakcije i njihovom umjetničkom obradom Latić je historijskim tokovima i njihovim sudionicima dao univerzalno značenje. a i oblika društvenih ponašanja, svojstvenih i prošlosti i sadašnjosti. 

"Čast je bila  pisati o ovako važnoj historijskoj ličnosti, o dobrim i zlim silama koje su vladale u Bosni, odnosima koji su tada vladali u našoj zemlji, pogotovo odnosima među našim religijama", rekao je Latić.

Dramaturg Hasan Džafić i dramaturginja Džejna Hodžić su imali težak zadatak, a to je bilo očuvanja duha i atmosfere teksta, no da su zadovoljni sa svim elementima predstave. 

Prisutnim su se obratili i brojni mladi glumci i, između ostalih, Aldin Omerović koji glumi Gazi Husrev-bega koji je izrazio zahvalnost što je na sceni s velikanima glumišta Bosne i Hercegovine, ali i sa mladim glumcima koji su dobili priliku da  glume u drami o izuzetnoj historijskoj ličnosti naše zemlje. 

"Uvijek kažem da glumac ono što ima da kaže, najbolje kaže sa scene. Nadam se da ću o liku Gazi Husrev-bega govoriti najbolje, i jezikom i pokretom, elementima glumačke igre...", rekao je Omerović.

Premijera predstave najavljena je za subotu 27.oktobar, dok će se prva i druga repriza održati 7. i 8. novembra.

 Džemaludin Latić

GAZI HUSREV-BEŽE ILI: BUKAGIJE

drama
režija: Tanja Miletić-Oručević
adaptacija: Hasan Džafić
dramaturgija: Džejna Hodžić i Hasan Džafić
scenografija: Sabina Trnka
kostimografija: Lejla Hodžić
muzika: Atilla Aksoj
scenski pokret: Emir Fejzić
inspicijent: Mustafa Zrnić
suflerka: Esmeralda Abdijević


LICA/CAST

Gazi Husrev-beg – Aldin Omerović
Ševki – Emir Fejzić
Murat – Vedran Đekić
Sevda – Merima Lepić-Redžepović
Neslišah – Ejla Bavčić-Tarakčija
Omer-beg – Ermin Sijamija
Diša – Helena Vuković / Mona Muratović
Jahja-beg – Mehmed Porča
Bali-beg – Aleksandar Seksan
Šejh Lutfullah – Damir Kustura
Hadžibula – Hasija Borić-Stojić
Fra Juraj – Riad Ljutović
Petar Kružić – Alen Muratović
Divanija II, Gazi Husrev-begov momak, Vojnik II, Ulak, Grobar II, Bali-begov momak, Čovjek s ćagetom, Sluga II – Nerman Mahmutović
Divanija I, Vojnik I, Šejhov glasonoša, Zabit, Grobar I, Sluga I –Davor Sabo
Dječak – Matko Šegulić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije