Politička revolucija u našem sokaku: Zora je svanula...

6
Radiosarajevo.ba
Politička revolucija u našem sokaku: Zora je svanula...
Foto: Radiosarajevo.ba / Politička revolucija u našem sokaku

Sve je počelo tačno u podne, na petak 13., kada je usred Sarajeva "pala" Stranka demokratske akcije. U Titovoj ulici.

Piše: Faruk Vele

Kao i kada je predsjednik SDA Bakir Izetbegović prije skoro godinu dana, dok je rušena Vlada Kantona Sarajevo, slavodobitno izjavio - bio je to petak 13. "i nekima nije bio sretan".

Iako još uvijek preliminarni, rezultati lokalnih izbora ukazuju na dramatičan pad podrške "vodeće bošnjačke partije" na lokalnom nivou, ali i ostalih vladajućih stranaka.

Šta se dogodilo?

Pala je općina "važnija od deset drugih", Srđan Mandić već je proglasio pobjedu. Dr. Hasan Tanović šalje u političku penziju Nedžada Koldžu, a Nermin Muzur generala Fikreta Prevljaka...

Velika je borba u Novom Gradu. Semir Efendić iz SDA vodi naspram Adnana Delića (Četvorka), ali tijesno. Kandidat Naroda i pravde Amar Dovadžija u trenutku pisanja ovog teksta (neslužbeno) ima prednost. I u drugim bh. općinama pobjedu bi mogle odnijeti nove snage.

Ali, nisu građani tražili samo promjene u Sarajevu, kako neki tvrde.

Ernest Imamović je novi gradonačelnik Goražda. SDA gubi Novi Travnik, možda i Vareš i Jablanicu... HDZ BiH će, sve su prilike, biti poražen u Tomislavgradu. Čović, također, nije uspio do pobjede u Prozoru.

Velika je pobjeda izvjesna u Srebrenici!

Alija Tabaković šalje na smetljište političke historije Mladena Grujičića, dreskog negatora genocida i četnika.

Građani su glasali za promjene i u Banjoj Luci. Draško Stanivuković proglasio je pobjedu. Ljubiša Petroviće (SDS-PDP) je dobio u Bijeljini.

Kuka zato i Milorad Dodik, lider SNSD-a.

"Nazire se kraj vladajuće garniture, promjene su neminovne", poručuje Mirko Šarović, lider SDS-a.

"Pobjeda "Četvorke" bi značila početak okretanja dosadašnjeg kursa, neku vrstu političke revolucije u Bosni i Hercegovini. Mi bismo znali da smo na dobrom putu za 2022. godinu, i talas promjena bi postao nezaustavljiv", kazao mi je u četvrtak lider Naše stranke Predrag Kojović.

Da, zora je svanula!Što se tiče SDA, budimo realni, ona je ponajviše pobijedila sama sebe.Simbolično, u godini u kojoj slavi 30. godišnjicu. Na naplatu su stigle sve afere, svi "respiratori", svi "asimi" i namještanje glasova, sve "kuke" i motike, sve suze obespravljenih građana i djece, svo to neugodno igranje sa zdravstvenim sektorom, gubitak realnosti i odrođivanje od naroda, svi promašaji u kadrovskoj politici u kojoj je bilo bitno da je neko "naš" ("Ode Melvudin dođe Milorad, ode Selim dođe Vera, ode Hajrudin, dođe Vlastimir, ode Edina, dođe Kristina"), ma kako bio promašen kao kandidat kojemu se povjerava odgovorna funkcija...Taj SDA-ov grijeh ili prokletstvo nas je stigao u najteže vrijeme, vrijeme pandemije COVID-19 i građani su im naplatili ceh nesnalaženja, katastrofalne politike koja je imala dramatične posljedice koje još uvijek osjećamo i vjerovatno ćemo tek osjećati.

"Njiha" su naprosto, što bi rekao jedan sarajevski profesor, građani špahtlom pokupili.

Ne samo njih. Štetu su pretrpjeli i svi oni koji se nesretno uhvatili u kolo sa SDA, poput SBB-a i DF-a, ma kako su bili svjesni ubitačnosti SDA-ovog zagrljaja.

Izgleda da smo, ipak, nešto naučili od američkih izbora i građani su, kao Amerikanci u slučaju Joea Bidena, glasali za nadu, "za lijepo lice Bosne",za bosanski duh, za komšiluk, za poštenje, pristojnost, znanje... Jer, "narod zna"!

"Pospremanje" - "iz temelja"

SDA su, budimo pošteni, koštali i njihovi "fakini", mladi lavovi koje unutar stranke Bakira Izetbegovića nije imao ko da čuje. Koji su upozoravali na pogrešan put SDA i srljanje u provaliju. Okoštali u svojim foteljama, stari kadrovi su se učahurili misleći da mogu i pobijediti biologiju. Kadrovi poput Elmedina Konakovića i ostalih pokazali su da su dobro ispekli politički zanat i da su realnost koja će se morati uvažavati, htio to neko ili ne.

Podsjetimo, od ranije je izvjestan i SDA-ov gubitak vlasti u Kantonu Sarajevo, a vjerovatno i u drugim kantonima poput Zeničko-dobojskog ili Tuzlanskog kantona.

Lokalni izbori su uvertira i SDA može samo pretpostaviti šta će je snaći 2022. godine, kao i njezine partnere, ukoliko se iz korijena ne reformira i donese odluke ključne za budućnost političkih procesa. U suprotnom, izvjesna im je sudbina Stranke za BiH Harisa Silajdžića. Ali, to je već njihov problem.

No, sada pitanje. "Da li će sloboda umeti da peva, kao što su sužnji pevali o njoj"?

Lideri "Četvorke" moraju znati da su građani shtvatili njihove poruke i da SDA više nije i nje može biti njihov problem. Njihov problem je sada stanje u ovoj zemlji. A ono je teško, bolno, očajno. Oni ne smiju iznevjeriti njihove nade!

U onom kapacitetu u kojoj će imati vlast, moraju, koliko je sutra, krenuti u "pospremanje". "Iz temelja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije