Preporuke WHO: Pet načina da se zaštitite od gripe

Radiosarajevo.ba
Preporuke WHO: Pet načina da se zaštitite od gripe

Svjetska zdravstvena organizacija podijelila je pet savjeta kako se zaštititi od gripe. Svako može poduzeti mjere opreza koje su u, u osnovi, vrlo lagane, a mogu vam povećati šanse da izbjegnete zarazu.

1. Cijepite se

Godišnje cjepivo je najefikasniji način da se zaštitite od gripe i opasnih komplikacija. Posebno je važno za trudnice u bilo kojem stadiju trudnoće.

Kada stižu vakcine protiv gripe u KS i kad je najbolje vrijeme za vakcinaciju

Za sezonu 2019/2020. godine Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo planirao je nabavku 8.000 vakcina protiv gripe, kao i prošle godine, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz ovog Zavoda. Kako su naveli, od toga 7.000 doza planirano je za pacijente primarne zdravstvene zaštite, pacijente koji se liječe u JU Dom zdravlja KS.

Obavezno je i za djecu staru od 6 mjeseci do 5 godina, starije, hronične bolesnike i medicinske radnike.

Zapamtite da od cjepiva ne možete dobiti gripu, a sasvim je normalno da se nakon injekcije par dana osjećate malo lošije jer je to normalna tjelesna reakcija.

2. Redovno perite ruke

Čiste ruke čuvaju od mnogih infekcija, uključujući i gripu. Redovno pranje ruku je najlakši način da održite sebe i svoju porodicu zdravima, a pravilno pranje ruku traje dok otprilike dva puta otpjevate 'Sretan rođendan'.

Ruke perite sapunom i vodom i nakon toga ih dobro osušite ručnikom.

3. Izbjegavajte dodirivati oči, nos i usta

Klice će u vaše tijelo najvjerojatnije uči kroz oči, nos i usta. Iako ne možete kontrolirati sve što ćete udahnuti, ipak možete smanjiti rizik za infekciju tako što ćete ruke držati dalje od lica.

Ako već morate dodirivati oči, nos i usta činite to s čistom maramicom ili prije operite ruke.

4. Izbjegavajte bolesne ljude

Gripa je zarazna i lako se širi u prostorima gdje je gužva, poput javnog prijevoza, škola, ureda i slično.

Kada zaražena osoba kašlje, kapljice s virusima lete čak i metar dalje te tako mogu zaraziti svakoga ko ih udahne.

5. Ako se ne osjećate dobro, ostanite kod kuće

Ako imate gripu, interakcija s drugima će samo značiti veći rizik da ćete proširiti zarazu. To je osobito tačno za one koji boluju od hroničnih stanja poput raka, bolesti srca ili HIV-a.

Ako se izolirate dok ste bolesni, nekome možete spasiti život, piše Medium.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije