Kada stižu vakcine protiv gripe u KS i kad je najbolje vrijeme za vakcinaciju

S. H.
Kada stižu vakcine protiv gripe u KS i kad je najbolje vrijeme za vakcinaciju
Foto: Radiosarajevo.ba / Zavod zdravstvenog osiguranja KS

Za sezonu 2019/2020. godine Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo planirao je nabavku 8.000 vakcina protiv gripe, kao i prošle godine, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz ovog Zavoda.

Kako su naveli, od toga 7.000 doza planirano je za pacijente primarne zdravstvene zaštite, pacijente koji se liječe u JU Dom zdravlja KS.

Iz tog kontingenta Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo 1.000 doza je planirano za vakcinaciju medicinskog osoblja.

"Jedan dio nabavljenih doza će biti dostavljen JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u Ambulantu za međunarodni saobraćaj i antirabičnu zaštitu, gdje će se moći javiti zdravstveni radnici koji budu željeli da se vakcinišu, a ostatak će biti distribuiran u druge zdravstvene ustanove", rekli su nam iz ovog zavoda.

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nabavljati vakcine protiv gripe nezavisno od vakcina koje nabavi Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo koje će biti aplicirane svim zainteresiranim građanima u Ambulanti za međunarodni saobraćaj i antirabičnu zaštitu na 4. spratu DZ Centar uz predhodno određivanje indikacije za imunizaciju od strane epidemiologa ZZJZKS.

Za sezonu gripe 2019/20 bit će dostupna četverovalentna vakcina protiv gripe, kao i prošle godine (protiv dva virusa A i dva virusa B gripe).

"Vakcinu očekujemo u drugoj sedmici novembra, kako nezvanično saznajemo", potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz ovog zavoda.

"Idealno bi bilo da se počne sa imunizacijom u ranu/srednju jesen (sredina ili kraj oktobra), zavisno od zemlje. Od aplikacije vakcine do postizanja razvoja imuniteta neophodno je da prođe 10-14 dana, a imunitet traje do nove sezone gripe, znači godinu dana", pojasnili su za naš portal.

Vakcine su besplatne za rizične grupe osiguranika i to za penzionere i osobe starije od 65 godina, hronične bolesnike, osobe s posebnim potrebama, ratne vojne invalide i civilne žrtve rata, te zdravstvene i prosvjetne radnike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije