Skandal zbog eksperimenta s psom: Da li je zbog Vučića prekršen zakon

Radiosarajevo.ba
Skandal zbog eksperimenta s psom: Da li je zbog Vučića prekršen zakon
Dan nakon što su ruski naučnici u društvu zamjenika premijera Dmitrija Rogozina i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića izveli eksperimet "tečnog udaha", izbile su žučne rasprave o ovom događaju.

Podsjetimo, naučnici s Instituta za perspektivne tehnologije u Moskvi zaronili su psa jazavičara u rezervoar ispunjen tečnošću koja ne sadrži azot.

Radi se o tečnosti koja bi trebalo da eliminira uslove za nastanak kesonske (dekompresione) bolesti, recimo pri spašavanju mornara iz potonulih podmornica.

Nakon izvjesnog vremena pas je izvučen na suho gdje je počeo disati.

Postupak prema psu izazvao je zgražanje ruskih ljubitelja životinja koji podsjećaju na nedavno usvojeni zakon. U Rusiji su pooštrene kazne za okrutno postupanje prema životinjama, a upravo tako mnogi tretiraju eksperiment pred Vučićem.

"Neka naučnici testiraju ovu tečnost na sebi, a za ono što su učinili prema psu treba ih krivično goniti", jednodušna je ocjena ljubitelja životinja.

Reakcije javnosti toliko su žestoke da se morao oglasiti i Dmitrij Peskov, glasnogovornik Vladimira Putina, koji je objasnio da je bespredmetna rasprava pošto je životinja živa.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije