Večeras se događa historijski SpaceX let u svemir: Kad je i gdje možete gledati

Prevela i priredila: L. R.
Večeras se događa historijski SpaceX let u svemir: Kad je i gdje možete gledati
Foto: SpaceX / Letjelica

NASA i SpaceX danas su na putu da kreiraju historijski događaj - tako što će lansirati dva astronauta u kapsuli Crew Dragon, prvi put s američkog tla od 2011. godine.

Astronauti Robert Behnken i Douglas Hurley krenut će na put do Međunarodne svemirske stanice (ISS) večeras u 22.33 po našem vremenu, u letjelici koju je izgradila kompanija milijardera Elona Muska

Libby Jackson, jedna od čelnica pri britanskoj Svemirskoj agenciji, kazala je da je ovo veliki korak za globalni svemirski sektor. 

"Ovisili smo o jednom načinu putovanja do ove čudesne svemirske laboratorije koju imamo gore. Sad bi se to moglo promijeniti", rekla je.

Šta je cilj misije?

Cilj misije Demo-2 jeste da amerika ponovo počne slati ljude u svemir. Prema NASA-i, ovo je samo demonstracija da se pokaže sposobnost SpaceX-a da sigurno preveze astronaute do svemirske stanice i nazad.

Ovo je finalni i posljednji korak da letjelica Crew Dragon dobije certifikat NASA-e za dugoročne misije s ljudskom posadom u svemiru. 

Šta će se desiti nakon lansiranja?

SpaceX-ova raketa Falcon 9 će uzletjeti iz Kennedy Space centra na Floridi, a na njoj će biti letjelica Crew Dragon u kojoj će biti Behnken (49) i Hurley (53).

Behnken je odgovoran za prilazak, spajanje i otkačivanje Dragon kapsule, dok je Hurley zadužen za lansiranje, slijetanje i povratak letjelice, kao komandant letjelice. 

Put do svemira trebao bi trajati deset minuta. Nakon dvije minute, raketa će se odvojiti u ono što nazivaju fazu 1 i fazu 2. 

Prva faza će se vratiti na SpaceX landing brod koji se nalazi u Atlantskom okeanu, blizu obale Floride; drugi dio rakete nastavit će put s Dragon letjelicom.

Kad bude u orbiti, letjelica će se odvojiti od faze 2 i putovati brzinom od oko 17 hiljada kilometara na sat, a sa ISS-om bi se trebala spojiti 24 sata kasnije. 

Gdje možete gledati?

NASA savjetuje da događaj pratite online - OVDJE se možete registrirati da pratite live događaj. 

Na stranici možete naučiti više o misiji, proći turu lansirnim mjestom, pogledati simulacije o odijelima, treningu i sl. 

Prijenos počinje online na NASA TV u 18.15 po našem vremenu i trajat će sve dok se letjelica ne spoji sa ISS-om.

Zanimljivo je i da će oni kod kojih nebo bude "čisto" večeras, bez oblaka, moći i golim okom vidjeti raketu kako ide ka orbiti. 

Ko su Robert Behnken i Douglas Hurley?

Behnken i Hurley - undefined

Foto: NASA: Behnken i Hurley

Behnken i Hurley su iskusni NASA-ini astronauti koji su bili uključeni u testiranje Crew Dragon kapsule.

Hurley je bio borbeni pilot američke mornarice i bio je na posljednjem letu letjelice Atlantis 2011. godine, prije nego što je misija ukinuta.

Behnken je bio inžinjer probnih letova pri američkom vazduhoplovstvu i proveo je oko 29 dana u svemiru, što uključuje 37 sati svemirske šetnje.

Astronauti će nositi odijela koja je dizajnirao SpaceX uz pomoć holivudskog dizajnera kostima Josea Fernandeza.

Šta će raditi na ISS-u

Behnken i Hurley će testirati kontrolni sistem, displeje i potiske za manevre letjelice Crew Dragon. Pratit će sistem za spajanje i odvajanje od ISS-a, te dodatne zadatke na letjelici, ali i na ISS-u. 

No, glavna misija je završiti proces validacije za NASA-u da se potvrdi sposobnost letjelice da sigurno prevozi ljudsku posadu. 

Kad se vraćaju?

Misija će trajati između 30 dana i četiri mjeseca. Letjelica u orbiti može ostati do 210 dana. 

Kada krenu nazad kući, letjelica će se sama 'otkačiti' i vrlo brzo nakon što pokrene motore da uđe u atmosferu, izbacit će padobrane da uspori i sleti u Atlantski okean, u blizini obale Floride.

Tamo će ih čekati SpaceX-ov brod Go Navigator.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije