Elon Musk otkrio koliko će koštati putovanje i život na Marsu

Radiosarajevo.ba
Elon Musk otkrio koliko će koštati putovanje i život na Marsu
Foto: Arhiv / Elon Musk

Dok se mi ovde mahom bavimo unutrašnjim političkim problemima i preživljavanjem, na zapadu superbogataši poput Elona Muska troše vrijeme na stvari poput „svemirskih putovanja“.

Samim tim, običan svijet je počeo da se pita „koliko bi takav put mogao da košta?“.

Richard Branson, vlasnik „Virgin Galactica“, planira da prodaje karte za svemirsko putovanje za oko 250.000 dolara. Za tu sumu, dobija se nekoliko minuta pri nultoj gravitaciji, kratak uvid u to kako majka Zemlja izgleda iz orbite i pravac nazad.

„Blue Origin“ Jeffa Bezosa za cilj ima otprilike istu stvar, sa cijenom karte ne mnogo većom od Virginove.

Što se tiče, Elona Muska, on sa „SpaceX“ projektom planira nešto mnogo monumentalnije. Za razliku od prethodne dvojice, koji su se zadovoljili svemirskim turizmom od kojeg mogu lijepo dodatno da zarade, Elon u glavi ima kolonizaciju drugih planeta, tačnije Marsa.

Elon Musk - undefined

Foto: Arhiv: Elon Musk

Ovoga puta ćemo zaobići argumente koji pokazuju apsurdnost ostvarivanja takve ideje, te ćemo se bazirati na cijenu. Novembra 2018., Musk je objelodanio u intervjuu za Axiosdocumentary na HBO-u, da je vjerovatnoća da se on „preseli“ na Mars 70 posto. Po njemu, putovanje i život na „Crvenoj planeti“ će postati mogući.

Naravno, svaki trezven čovjek ovakve priče ne shvata pretjerano ozbiljno, tako da i nije bilo posebnog interesovanja za cijenu. To nije sprečilo Muska, da preko Twittera odgovori SPEXcastu da, ukoliko bi broj ljudi koji bi putovali na Mars bio dovoljan, karta bi koštala manje od 500.000 dolara a možda čak i manje od 100.000 dolara.

Na zapadu 100.000 dolara nije neka suma, pa čak ni 500.000. Pitanje je, da li bi oni bili voljni da napuste svoj komfor i (relativno) svjež vazduh na Zemlji, zarad prilično stupidne avanture odlaska na Mars?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije