Stručnjaci: Huawei možda neće biti jedina meta

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci: Huawei možda neće biti jedina meta
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Promocija Huawei P30 u Sarajevu

U vezi Googlevog ukidanja licenci za Android kineskoj kompaniji Huawei, oglasili su se mnogi stručnjaci i telekomunikacijske tvrtke.

Podsjetimo, na upit portala Radiosarajevo.ba iz BH Telecoma su poručili da ih kao i u ostatku svijeta zatekla ova informacija.

Loše vijesti za vlasnike Huaweija: Google više ne posluje s njima!

„Sačekat ćemo da vidimo kakvu će poziciju zauzeti Huawei i onda ćemo zauzeti svoj stav“, poručili iz BH Telecoma.

 Oglasio se Huawei nakon problema s Googleom - evo i šta kaže BH Telecom

Na društvenoj mreži Facebook se oglasio i Dragan Petric, izvršni urednik IT časopisa Bug.

On je u osvrtu istakao kako su „okidači sukoba bili početak prijelaza na tehnologiju 5G na globalnoj razini (u čemu je Huawei jedan od predvodnika) i rast te kineske kompanije na svjetskom tržištu pametnih telefona u trenutku dok Apple i Samsung stagniraju“.

Uvjeren je kako je američki predsjednik Donald Trump povukao logičan i legalan potez kako bi zaštitio američke tehnološke divove koji gube pozicije od superiornih kineskih rivala, ali optužbe o špijuniranju smatra neutemeljenima i podlogom za slične poteze protiv drugih brzorastućih tehnoloških kompanija, prenosi T-portal.

Petric je procijenio kako će žrtve Googleovog poteza u najvećoj mjeri biti europski potrošači, što uključuje i Hrvatsku, kao i Bosnu i Hercegovinu i oxtale zemlje regiona.

„Kinezi ionako ne koriste Googleove appove koji se neće moći koristiti na mobitelima iz Huaweija, a Ameri ionako ne mogu niti kupiti Huawei mobitele, pa će stvarni gubitak funkcionalnosti svojih mobitela osjetiti “samo” svi ostali“, naveo je Petric.

Što se tiče mogućeg raspleta, Petric smatra kako će Google popustiti pod pritiskom prvenstveno europskih potrošača, ali ne isključuje ni mogućnost da će u Huaweiju sami nadograđivati izdanje Androida koje je dostupno svima. Razvoj vlastitog operativnog sustava najmanje je vjerojatan ishod, zaključio je Petric.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije