Loše vijesti za vlasnike Huaweija: Google više ne posluje s njima!

Radiosarajevo.ba
Loše vijesti za vlasnike Huaweija: Google više ne posluje s njima!
Radiosarajevo.ba / Huawei

Vlasnici telefona i tableta Huawei upravo su dobili jako, jako loše vijesti.

Kako je objavio Reuters, u ekskluzivnoj obavijesti, Alphabet Inc’s, kompanija koja je vlasnik Googlea, suspendovala je poslovanje s Huaweijem koje se tiče transfera hardwarea i softwarea, izuzev onog koji je na tzv. 'open source' licenci.

Novi je ovo, težak udarac za kompaniju za koju vlada SAD-a želi da se nađe na "crnim listama" svih država na planeti.

Huawei Technologies Co Ltd, tvrdi Reuters, ODMAH će izgubiti pristup ažuriranju Android operativnog sistema, baš kao što ni sljedeća generacija ovih telefona izvan Kine neće imati pristup popularnim aplikacijama, kao što su Google Play Store i Gmail app.

Detalji specifičnih usluga i dalje su predmet rasprave unutar Googlea, tvrdi izvor Reutersa. Također, advokati Huaweija analiziraju utjecaj odluke američkog Ministarstva trgovine, kazao je glasnogovornik ove kompanije u petak.

Iz Huaweija, inače kineske kompanije, do ovog trenutka - tri su sata prošla od objave - nisu dali komentar na Reutersovu informaciju. 

Reuters dalje tvrdi da će Huawei i dalje imati pristup verziji Androida kroz 'open source' licence koje svako može slobodno koristiti. Ipak, Google više neće pružati tehničku podršku za Android i Google servise na Huawei proizvodima. 

Agencija podsjeća da je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa u četvrtak dodala Huawei na crnu listu trgovine, čime su odmah stupile na snagu brojne restrikcije zbog kojih će se Huawei suočiti s velikim problemima u poslovnoj saradnji sa američkim kompanijama...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije