Posljednja poruka NASA-inog rovera rastužila korisnike društvenih mreža

Radiosarajevo.ba
Posljednja poruka NASA-inog rovera rastužila korisnike društvenih mreža
Foto: NASA / Oppy se više nije probudila

NASA je u srijedu navečer (po našem vremenu) i zvanično objavila - mala roverica Opportunity (roverica jer je tretiraju kao 'sestru' drugog rovera Curiosityja, koji i dalje radi na Marsu), nakon 14 godina došao je do svog kraja. 

Zbogom, Opportunity: Mali rover na Marsu zauvijek je "ugasio svoje oči"

Izgrađena da traje 90 dana, roverica Opprotunity držala se snažno 14 godina sve do žestoke pješčane oluje koja je u julu 2018. prekrila njene solarne panele. Naučila nas je nebrojeno puno stvari, dokazala da je bilo vode na Marsu, pretpostavila da je Crvena planeta u prošlosti mogla biti naseljiva, te se vrijedno kotrljala 45 kilometara (trebala je samo 1000 metara) prije nego što je zaustavljena na mjestu simboličnog imena - Dolina ustrajnosti.

A, onda je NASA otkrila i kako ju je pokušala probuditi, te kako je zvučala posljednja poruka koju nam je roverica poslala

Komande za buđenje poslali su čak 1000 puta, slali su ih svakog dana... Slali su pjesme I Will Survive (Gloria Gaynor), Wake Me Up Before You Go-Go (Wham!), a posljednji put su je pokušali probuditi sa slavnom ljubavnom pjesmom I’ll Be Seeing You koju je otpjevala Billie Holiday.

Jacob Margolist, novinar, otkrio je na Twitteru i kako je izgledala posljednja poruka koju je Opportunity poslala naučnicima NASA-e:

"Moja baterija je pri kraju, a sve je veći mrak oko mene."

Naučnici, ali i brojni korisnici društvenih mreža, maloj roverici odali su veliku počast na Zemlji, a mnogi nisu krili da su i plakali.

"Iako je to samo mašina koja se ugasila, jako, jako nam je teško. Sve je ovo vrlo emotivno, ali morali smo odustati", kazao je John Callas, projekt menadžer pri NASA-i.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije