Zbogom, Opportunity: Mali rover na Marsu zauvijek je "ugasio svoje oči"

Radiosarajevo.ba
Zbogom, Opportunity: Mali rover na Marsu zauvijek je "ugasio svoje oči"
Foto: NASA / putuje 1000 metara. No, Opportunity je "živio" 60 puta duže i prešao 45 kilometara

Jedna od najuspješnijih i najdužih ljudskih misija na nekoj drugoj planeti, robot zahvaljujući kojem smo naučili toliko toga o Crvenoj planeti - NASA-in rover Opportunity, od jučer i zvanično više nije "živ".

Baterija je došla do svog kraja nakon što je pješčana oluja prekrila njegove solarne panele u junu 2018. Zvali smo ga sa Zemlje, pokušali pokrenuti, ali ništa.

Posljednja poruka stigla je 10. juna 2018, a NASA je sinoć i zvanično objavila - Opportunity je došao do svog kraja. 

Posljednja fotka malog robota - undefined

Foto: NASA: Posljednja fotka malog robota

"Samo zahvaljujući misijama, kao što je bila ona Opportunityjeva, uskoro ćemo doći do dana kada će naši astronauti zakoračiti na Marsu", kazao je Jim Bridenstine, administrator NASA-e. "A, kada taj dan dođe, dio tih prvih otisaka bit će u vlasništvu tima Opportunity i malog rovera koji je prkosio izgledima i učinio mnogo u ime istraživanja."

Bio je stvoren da traje 90 dana na Marsu i da putuje 1000 metara.

No, Opportunity je "živio" 60 puta duže i prešao 45 kilometara dok nije došao do mjesta svog posljednjeg počinka, mjesta koje nije moglo imati ljepše ime - Dolina ustrajnosti (Perseverance Valley, eng.).

"Više od decenije, Opportunity je bio ikona na polju istraživanja planeta, naučio nas je da je drevni Mars vjerovatno bio naseljiva planeta na kojoj je bilo vode i otkrio dotad neviđena područja pejsaža Crvene planete", rekao je Thomas Zurbuchen, administrator NASA-inog Direktorata naučne misije.

"Kakav god gubitak sada osjećali, moramo se ojačati znanjem da će se ono što nam je u naslijeđe ostavio Opportunity nastaviti - i na površini Marsa s njegovim 'bratom' Curiosityjem i letjelicom InSight — ali i u sobama JPL-a u kojima se 'rađa' rover Mars 2020."

Trebao je trajati 90 dana, a radio je 15 godina, od 2004. do 2019.

Otkrio je nepobitni dokaz da je voda nekad tekla na Marsu.

Uslikao je 217 hiljada fotografija, analizirao površine 52 stijene i očistio 72 dodatne s četkicom da ih pripremi za inspekciju spektrometrima i mikroskopima. 

Pronašao je hematit, mineral koji se stvara u vodi.

Otkrio je da je u krateru Endeavour nekad bila pijaća, stajaća voda, poput jezera na Zemlji.

Ispunio je svaki zadatak koji je bio postavljen pred njega. I mnogo više od toga.

I tako sve do ogromne pješčane oluje koja je zaustavila malog robota. 

NASA nastavlja istraživati Mars - InSight je sletio 26. novembra 2018. i tek počinje svoju misiju. Curiosity rover istražuje Gale Crater više od šest godina. A, roveri Mars 2020 (NASA) i EyoMars (ESA - Europska svemirska agencija) obojica će poletjeti u julu sljedeće godina i njihove misije bit će prve u historiji čovječanstva - idemo tražiti znakove da je na Crvenoj planeti nekad bilo života.

Počivao u miru, Oppi. Hvala za edukaciju.

Strip za Oppyja - undefined

Foto: Facebook: Strip za Oppyja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije