Google pojasnio šta čeka postojeće korisnike Huaweija

Radiosarajevo.ba
Google pojasnio šta čeka postojeće korisnike Huaweija
Foto: EPA-EFE / Huawei Mate 10 serija mobitela

Još uvijek se ne smiruje bura koju je izazvala vijest da Google prekida saradnju s Huaweijem, međutim u međuvremenu stigla je informacija vezana za postojeće korisnike Huaweijevih uređaja.

Loše vijesti za vlasnike Huaweija: Google više ne posluje s njima!

Kako piše Reuters, glasnogovornik Googlea rekao je da će postojeći korisnici Huaweijevih telefona koji funkcioniraju na sistemu Android i dalje moći koristiti Googleove aplikacije, kao i ažurirati.

„Za korisnike naših usluga Google Play i zaštite iz Google Play Protecta te usluge će i dalje funkcionirati na Huaweijevim uređajima“, rekao je glasnogovornik.

Detalje nije otkrivao, samo je kazao da se razmatraju implikacije odluke.

Međutim, buduće verzije Huaweijevih pametnih telefona, a koji budu funkcionirali na Androidu, izgubit će pristup Google Play Storeu, Gmailu i YouTubeu, kao i aplikaciji Chrome.

„Huawei će moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama“, rekao je izvor za Reuters.


I iz Androida su na Twitteru potvrdili da će usluge Google Playja i Google Play Protecta i dalje funkcionirati za postojeće korisnike.

Iz Huaweija još uvijek nema službenog komentara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije