Kraljevska porodica održat će samit zbog odlaska Harryja i Meghan?!

Radiosarajevo.ba
Kraljevska porodica održat će samit zbog odlaska Harryja i Meghan?!
Foto: EPA-EFE / Kraljevska porodica

Britanska kraljevska obitelj održat će samit u ponedjeljak kako bi raspravljali o budućnosti vojvode i vojvotkinje od Sussexa - princa Harryja i njegove supruge Meghan, a zbog njihove odluke da odstupe s dvora, izvori iz palače rekli su za CNN.

Na samitu će biti kraljica Elizabeta, princ Charles, te prinčevi William i Harry, a susret će se odvijati na kraljičinom Sandringham imanju u Norfolku, na istoku Engleske. 

Meghan će se video linkom javiti iz Kanade, doznaje se. Meghan je, naime, opet u Kanadi, gdje su njih troje proveli praznike - s njenom majkom. Nejasno je kada će se vratiti u Veliku Britaniju.

U međuvremenu, princ William je rekao da je tužan zbog razdora s bratom i što kraljevska obitelj više nije tim. "Držao sam ruku oko njega cijeli naš život, ali to ne mogu više; mi smo sad zasebni entiteti", navodno je princ William kazao prijatelju, javlja britanski Times. 

Novosi o samitu dešavaju se nakon serije sastanaka i konsultacija održanih proteklih dana, a obitelj raspravlja detalje "razlaza". Prema tradiciji, svaka promjena u "ulozi" unutar kraljevske obitelji zahtijeva kompleksnu diskusiju, pišu britanski mediji. 

Kraljica, koja je protiv želje Harryja i Meghan da odu s dvora i postanu finansijski neovisni, insistira da ovaj proces ne bude "brz", već da dogovor i svaka odluka "trebaju vremena" da se implementiraju. Inače, britanski mediji javljaju kako su svi u dvoru razočarani odlukom Harryja i Meghan, pogotovo "stariji zvaničnici". 

Jedna od glavnih tema "megxita" (aluzija na brexit, termin koji se koristi za britanski izlazak iz EU, op.pr.) jeste finansiranje mlade obitelji.

Harry i Meghan javno su objavili da pet posto njihovih prihoda dolazi iz Sovereign Granta - to je dio novca koji porezni obveznici svake godine daju kraljici svake godine - a ostatak, 95 posto dobijaju od Duchy of Cornwall, privatnog posjeda koji je u vlasništvu princa Charlesa, Harryjevog oca. Charles, pak, sad želi da ih prestane finansirati zbog njihove odluke da napuste dvor.

Meghan je, prije braka, posjedovala oko 5 miliona dolara, a Harry je naslijedio milione od majke, princeze Dijane. 

Princ Charles zaprijetio Meghan i Harryju...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije