Filmčina stigla i u Sarajevo: Pogledajte kako je bilo na pretpremijeri Jokera

Radiosarajevo.ba
Filmčina stigla i u Sarajevo: Pogledajte kako je bilo na pretpremijeri Jokera
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / S pretpremijere Jokera u Sarajevu

Ocjena 9.4 na IMDB-u (nakon 25 hiljada glasova).

Remek-djelo. Instant klasik. Film godine. Film o kojem će se pričati godinama... Sve ovo dovoljno je da vas zaintrigira da pogledate film o kojem se dugo priča, dugo očekuje, priču oko koje se nedavno stvorilo i nekoliko kontroverzi.

No, krenimo redom.

Dakle, Joker je kriminalistička drama u režiji Todda Phillipsa. Studio Warner Bros. Pictures donosi neispričanu priču o najpoznatijem negativcu Gotham Cityja - Jokeru. Do sada smo u ulogama Jokera gledali legendarnog Jacka Nicholsona i Heatha Ledgera, a sada mračnu ulogu preuzima nominiran za nagradu Oscar Joaquin Phoenix.

Joker je izmišljeni lik, supernegativac koji se pojavljuje u DC stripovima. Kroz svoja stripovska pojavljivanja, Joker je prikazan kao visoko inteligentan kriminalac čija je karakterizacija varirala tijekom različitih razdoblja. Redateljevo istraživanje Arthura Flecka (Phoenix), čovjeka kojeg je društvo odbacilo, nije samo studija o karakteru, već puno više od toga. Uz Phoenixa, u ostalim su ulogama: dobitnik nagrade Oscar Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Marc Maron, Bill Camp, Glenn Fleshler, Shea Whigham, Brett Cullen, Douglas Hodge i Josh Pais.

I, upravo je Phoenixova izvedba ono što će dugo, dugo nakon filma ostati s gledateljima.

Phoenixov Joker i posvećenost ovom liku apsolutno je briljantna pa film i treba posmatrati kao studiju jednog karaktera, te stoga ne očekujte film nabijen strip-blockbuster akcijom, što ne znači da film nije potpuno sjajani da neće biti i takvih "momenata".

Joker ne nudi lagane odgovore na uznemirujuća pitanja o sve okrutnijem društvu u kojem i mi živimo i djeluje kao mračna, urbana drama. Fanovi stripova, mnogi, možda će imati problema s pojedinim dijelovima priče (SPOILER: poput toga da se Jokerov smijeh 'stvara' tek nakon povrede glave, op.pr.).

Zanimljivo je i da najveće zvijezde filma, Phoenix i De Niro skoro nikako nisu razgovarali na setu. Radilo se o razlikama u pripremi snimanja, te su ih jedva 'pomirili' da rade probno čitanje. Na kraju probnog čitanja, rastali su se skoro bez pozdrava, a na setu skoro nikako nisu komunicirali, iako je Phoenix na kraju istakao da "poštuje manire slavnog glumca".

Također, nakon prve projekcije filma, članovi obitelji žrtava tzv. Aurora masakra - masovne pucnjave koja se dogodila 2012, tokom projekcija filma The Dark Knight Rises - napisali pismo Warner Bros. studiju, u kojem su izrazili zabrinutost zbog oružanog nasilja u filmu. Zamolili su čelnike kompanije da se uključe više u pokret koji promovira veću kontrolu ličnog naoružanja. 

Kako bilo, film je ovo o kojem će se dugo pričati, a mlađe generacije, čini se, dobile su svog kultnog Jokera, kao što su prethodne imale Jacka Nicholsona i Heatha Ledgera.

Inače, film Joker sinoć je pretpremijerno prikazan u sarajevskom Cinema Cityju. Kako je bilo, možete pogledati u našoj fotogaleriji, a za više informacija posjetite njihovu web stranicu: cinemacity.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije