Bohemian Rhapsody

Elvis J. Kurtović
Bohemian Rhapsody
Lijepo bi bilo početi kolumnu nečim što bi "odmah osvojilo vaša srca", kao što je već najavna špica filma "Bohemian Rhapsody" nasmijala i obradovala sve fanove grupe Queen. Provala odmah u špici!

Dobro došli u kolumnu koju obično naslovimo nekom parafrazom naslova albuma grupe Queen:

Elvis J. Kurtović: A Day at the Pyramids

Dobro, nekad bude i po naslovu neke pjesme Indire Radić jer... niko nije savršen.

Vaš kolumnista je većinu svojim omiljenih rock idola počeo slušati kada su već bili "raspadnuti" poput Beatlesa, Deep Purpla, ili su odavno bili "na Barama" poput Hendrixa, Janis, Jim Morrisona, no imao sam punih 13 godina kada je izumitelj novih TV formi i junak moje stare kolumne Saša Zalepugin

Elvis J. Kurtović: Šampioni kviza

… u svom "Nedjeljnom popodnevu" pustio jedan spot. Ima ona narodna uzrečica "kada sam je prvi put vidio – stao mi je sat!"

Znači, bio sam već veliki, slušao rock muziku, bio čak i na koncertu Bijelog Dugmeta u Skenderiji, ali ludilo pjesme "Bohemian Rhapsody" i moja reakcija totalno su me zbunili. Stao mi je sat kada sam ovo pogledao u "Nedjeljnom popodnevu":

Ubrzo je prva ploča "A Night at the Opera" došla na Koševo. U to doba je običaj bio da onaj ko ima stereo gramofon iznese zvučnike na prozor i pušta ploče raji koja igra lopte ili gluvari na Dječjem igralištu.

Stalno smo slušali "A Night at the Opera"! Nešto novo, jedinstveno, svaka pjesma je bila dobra. Na ploči je pisalo "bez sintisajzera"...

Dok sam gledao film razmišljao sam gdje sam ja bio dok su se dešavali događaji u filmu, prisjetio se kako sam bio uplatio aranžman za odlazak na njihov koncert u Budimpešti, koji je nažalost otkazan zbog premalog broja putnika (ah, drago Sarajevo!)…

Queenovci su jednostavno rasli zajedno sa mnom!

I kada u filmu Fredy kaže Rogeru: "Da nije bilo mene ti bi bio stomatolog koji vikendom svira bubnjeve", a Brianu: "Ti bi bio doktor astro-fizike čije knjige pročita nekoliko ljudI" - sjetio sam se svoje kolumne Brian May, PhD.

Elvis J. Kurtović: Brian May, PhD

Tema i ideja

"Bohemian Rhapsody" je ovaj vikend bio "peti na top listi" filmova! Film je "blockbuster"! Koštao je 52 miliona dolara, a dosad zaradio 472 miliona!

Više od ovih cifara znači mi to što sam nakon dužeg vremena ponovo otišao u kino. Nije problem samo to što ne daju pušiti, nego ne daju ni filmove koji bi se meni svidjeli. Ili "puštaju" nešto za djecu, ili neke "vampire".

Mislim da je zadnji film koji sam gledao u "multipleksu" bio "Veliki Gatsby".

Nekako sam izdržao najave filmova za djecu i vampire, naslađujući se momentima kada će Gatsby da organizuje svoje čuvene derneke sa swing muzikom.

Kad - na filmu neki moderni Gatsby, ne onaj iz knjige F. Scotta Fitzgeralda i filma sa Robertom Redfordom. Na njegovim partyjima - sada udara tehno muzika!?

Elvise, nećeš više ići u kino! Ali, eto, neko se sjetio snimiti film i za nas stare rokere...

Rock muzika će posredstvom ovoga filma doći i do mnogih mladih ljudi koji je danas nemaju prilike slušati, a na internetu su se nakon filma "Bohemian Rhapsody" pojavili i stihovi popularne folk pjesme Šekija Turkovića, povezani s Fredijevim likom:

boem.jpg - undefined

Facebook

Završimo kolumnu kako je i obično završavamo kada bi "mnogo toga rekli a ne umijemo". Onim što bi, "da me učiteljica pita", bila "tema i ideja ovoga filma". Znači, kraj kolumne i danas se svodi na samo dvije riječi:

Živio rock and roll!

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije