Šampioni kviza

Elvis J. Kurtović
Šampioni kviza
Sarajlija Saša Zalepugin izumio je '70-ih godina novu televizijsku formu. Zvala se "Nedjeljom popodne", odnosno "Nedeljno popodne" - kako su originalni kopiranti Sašinog izuma znali da naslove svoju verziju tog koncepta.

Kao urednik zabavnog programa Televizije Zagreb došao je na ideju da nedjeljom, kad je cijela porodica pred ekranom, napravi nešto što bi svima bilo interesantno. Ja bih, recimo, čekao da nalete neki spotovi stranih rock grupa kojih nije inače bilo na našoj televiziji tih godina.

Vremenom je počeo dovoditi razne bioenergetičare u program, što je u to doba bilo revolucionarno. Kako su godine prolazile, Saša Zalepugin i Željka Fattorini su nam postajali skoro "članovi porodice" , a njihov smireni i nenapadni stil bi začudio današnje gledaoce, navikle na ove nove voditelje koji mašu rukama i dižu glas kao da se s nekim svađaju na pijaci.

No, tema današnje kolumne neće biti inovativni Saša Zalepugin, koji je i u svojim '80-im izumio neke uređaje za poboljšanje zdravlja na "principu bioenergije".

Princip njegovog "Nedjeljom popodne" bio je da se ne priča puno o jednoj temi, pa ćemo u našoj "Utorkom kad vam je ćeif" kolumni preći na temu koja je zacrtana po planu i programu a zove se:

Šampioni kviza

Kad sam bio mali šampioni kviza su bile velike zvijezde. Valjda se tada znanje cijenilo više nego danas, a možda je i bio jedan TV kanal pa su kvizove morali gledati i oni koji "nisu ljubitelji znanja-imanja"... ko će ga znati?

Inače, moj najveći uspjeh vezan za kviz je bio kada sam u kinu "naglas" tačno odgovorio na pitanje koje nije znao šampion iz američkog filma "Kviz":

Ja sam bubnuo, pogodio ime boksera iz '30-ih, a raja u kinu su sumnjičavo dobacivala: "Ti si ovaj film već gledao!"

Kvizovi su išli u udarnom terminu, u petak naveče, voditelji su bili Mića Orlović i Oliver Mlakar, scenu su ukrašavale simpatične hostese.

Između raznih rubrika u kvizu išle su muzičke numere i tada sam prvi put čuo ("došli direktno iz Londona") grupu Bijelo dugme kako izvodi svoju novu pjesmu "Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac".
Nije mi se dopala na prvo slušanje.

Sve nešto isprekidano... Nije na nivou njihovih ranijih hitova, ali zato super izgledaju!

Kada dijete ili neki neobrazovani čovjek gleda kviz, uglavnom se fokusira na učesnika kviza, a odgovori (koje ne zna) su mu u drugom planu.

Kada bih s kućnom pomoćnicom pobjegao od staraca kod komšinice da gledamo kviz, njih dvije bi komentarisale oznojenog takmičara koji se muči sa pitanjem dok mu vrijeme otkucava:

"Gotov je, na zna!"

"Ma, sjetiće se on!"

Za populacija koja "samo gleda i navija, a ne zna odgovore" atraktivan je bio kviz u kome su učestvovali bračni parovi. Odvoje ih u kabine i postavljaju pitanja tipa:

"Vi i vaš suprug se vraćate zimi kući i mangupi vas zaspu grudvama. Vaš muž će:

a) Zagalamiti na njih;

b) I on će njih gađati grudvama;

c) Nastaviće dalje kao da se nije ništa dogodilo".

Najpopularniji šampioni kviza su bili bračni par Reljić. On je bio oficir JNA i "sve je znao" , a ona je bila obična simpatična i skromna ženica koja je uglavnom bespomoćno gledala u muža dok on odgovara.

No, kad je išla posljednja i najuzbudljivija igra, kada ih odvoje u kabine - morala se i ona uključiti!

I kad su Reljići došli do kraja, ispobjeđivali sve parove i u velikom finalu ostali u igri "Sve ili ništa" u situaciji da osvoje ogroman novac - dočekalo ih je pitanje:

"Vaš muž se umoran vraća sa posla i vi ste odlučili da mu napravite nešto što najviše voli da pojede. Šta ćete mu napraviti?"

"Grah sa suvim rebrima", odgovorili su oboje, odvojeni u kabinama, i veliko slavlje među navijačima Reljića moglo je početi!

Popularnost tog kviza i pomenutog bračnog para je bila tolika da su u jednom restoranu u meniju imali i "Reljićev grah sa suhim rebrima" (IIi je bio kupus? Davno je bilo, a "nema na internetu" da provjerim).

Tek mnogo kasnije, kada su se u nekim novinama prisjećali starih šampiona kviza i posjetili Reljiće - oni su otkrili da to nije bilo njegovo omiljeno jelo!

Jednostavno, kad su se pripremali za kviz pomislili su da bi jedno od pitanja moglo biti i omiljeno jelo supružnika i dogovorili su se šta da odgovore u tom slučaju.

mlakar_kvisko.jpg - undefined

Oliver Mlakar

Nemate pravo na "Kviska"

Vremena su se promijenila, pa su i pitanja u današnjim kvizovima drugačija nego kad sam bio mali.

Navodno je bio neki kviz u Makedoniji gdje je jedan bračni par trebao odgovoriti samo na još jedno pitanje - i novi automobil marke Škoda je njihov!

Pitanja (nakon kojeg će im se svi smijali da dugo nisu izlazili iz kuće) je bilo:

"Kad ste zadnji put vodili ljubav?"

Prvi je odgovarao muž, malo se presabrao, rekao: "Prije 7 dana". 

Nakon toga je i žena rekla "prije 7 dana" i Škoda je već bila pred vratima njihove garaže!

Ostalo je samo još rutinsko pitanje: "Gdje ste vodili ljubav?".

Muž je spremno odgovorio "U kuhinji", a supruga... Počela je mucati, tražiti "kviska" , no voditelj je insistirao da požuri, da vrijeme ističe... Napetost je dostigla vrhunac!

Nemate pravo na "Kviska"!

U zadnjoj sekundi, kada im je Škoda Felicia već izmicala iz ruku, supruga je na pitanje "gdje ste vodili ljubav?", rezignirano promumnjala svoj konačni odgovor koji je se dugo prepričavao...

"U d.pe!".

Hajdemo se uozbiljiti pred kraj kolumne

U našoj staroj dobroj rubrici "Hajdemo se uozbiljiti pred kraj kolumne" vratiti ćemo se porodici Zalepugin.

I pored toga što sam kao "ispoštovao zacrtanu temu - Šampioni kviza", Sašu Zalepugina stavljam na naslovnicu jer je izumitelj!

Slika na naslovnici veze nema sa naslovom "Šampioni kviza" (Saša nije bio voditelj kviza) - ali to je namjerno, to je "moj novi izum"!

Interesantno je da je i sin Saše Zalepugina također izumitelj jednog interesantnog koncepta.

Prije 20-ak godina, u vrijeme kada je već svirao gitaru u obnovoljenom Plavom orkestru, vidio sam ga usred ljeta u skoro pustom Zagrebu i pitao misli li na more. Rekao je da još nagovara neke koke, ali da od toga zasada nema ništa.

Kada sam primijetio da vrijeme prolazi i da bi se ipak trebalo okupati Saša junior je objasnio svoj izum:

"Ma baš me briga, otići ću sâm na more. A za koke ću se snaći tako što ću se prvi dan prošetati rivom u majici s imenom grupe u kojom sviram!"

 

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije