Predstavljen Triber: Renaultov crossover prima sedam putnika, a košta 13.000 KM

J. M.
Predstavljen Triber: Renaultov crossover prima sedam putnika, a košta 13.000 KM

U New Delhiju je održana premijera dugo najavljivanog kompaktnog 7-sjeda Triber, najznačajnijeg novog proizvoda Renaulta za rastuće indijsko tržište novih automobila. Renault Triber može se opisati kao simbioza crossovera, karavana i monovolumena na prostoru dužine 3,99 metara.

triber_03.jpeg - undefined

Foto: Renault

Triber nije prvi automobil takvog formata u kojem su dizajneri uspjeli smjestiti sedam sjedišta. Naime, u Indiji automobili kraći od 4 metra spadaju u preferencijalnu poresku kategoriju, pa veliki proizvođači koji rade na lokalnom tržištu ulažu sve napore da ispune standarde i ponude jeftino vozilo.

triber_01.jpeg - undefined

Foto: Renault

Novi Renaultov model postavljen je na modificiranu CMF-A platformu, na kojoj se već izrađuje superjeftini Kwid.

Košta 6.000 KM: Renault dotjerao Kwid, najjeftiniji model kompanije

Međuosovinski razmak je produžen na 2,63 m (to je nešto više od europskog Renault Captura), dok je težina praznog vozila svega 947 kg.

Uprkos skromnim dimenzijama, Triber prima tri reda sjedišta, doduše, uz skoro potpuno žrtvovan prtljažnik koji u takvoj konfiguraciji prima svega 84 litra. No, ako se izvadi treći red, dobija se čak 625 litara.

triber_05.jpeg - undefined

Foto: Renault

Bazna verzija Tribera opremljena je s dva prednja zračna jastuka, ABS-om i zadnjim parking senzorima, dok bogatije izvedbe donose i dodatna dva zračna jastuka, kameru za vožnju unazad, taster za pokretanje motora, medijski sistem s 8-inčnim ekranom na dodir i podrškom za Apple CarPlay i Android Auto.

Triber ima pogon na prednje točkove, ali ga klirens od 18,2 centimetara svrstava u crossovere. Pogonski agregat je 1,0 litarski 3-cilindrični benzinac snage 72 KS i najvišeg obrtnog momenta 96 Nm, spregnut s 5-stepenim manuelnim ili automatskim mjenjačem.

triber_14.jpeg - undefined

Foto: Renault: triber_14.jpeg

Automobil će se montirati u Renaultovoj fabrici u Chennaiju, a prodaja na indijskom tržištu počinje u drugoj polovini ove godine po cijeni od oko 13 hiljada maraka. Kasnije će se Triber pojaviti i izvan Indije, ali to će biti samo odrežen tržišta, uglavnom u Aziji i Južnoj Americi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije