Vlada KS-a: Učenici će imati još jedan raspust

Radiosarajevo.ba
Vlada KS-a: Učenici će imati još jedan raspust
Na 77. redovnoj sjednici Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Prijedloge Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju, te su oni već upućeni u skupštinsku proceduru.

Time je, kako smo već ranije pisali, napravljen značajan korak ka reformi školstva u Kantonu Sarajevo, a danas su objavljeni i detalji novih zakona kojima će se mijenjati obrazovni sistem.

"Jedna od novina jeste uvođenje školskih područja osnovnih škola, odnosno definiranje mreže škola na svim općinama KS-a, što će jasno odrediti u koju školu će ići djeca s određenog školskog područja", stoji u saopćenju iz Press službe Vlade KS-a, uz objašnjenje resornog ministra Elvira Kazazovića da će ovo doprinijeti racionalizaciji cjelokupnog sistema.

Uz ovu promjenu navodi se i uvođenje eksterne provjere znanja u trećem i šestom razredu osnovne škole, a sve kako bi se dobila kvalitetnija nastava i uvidjele moguće slabosti. U tu svrhu održavat će se i ogledni časovi.

Posebno je zanimljivo da će, prema prijedlogu ovog zakona, nastavni programi na adekvatan način obraditi i dio historije u vezi s ratnim periodom od 1992. do 1995. godine, a novina je i da će na početku i na kraju školske godine u školama biti intonirana i himna BiH, uz podizanje državne zastave.

Više pažnje, prema novom zakonu, bit će posvećeno djeci s poteškoćama u razvoju, zatim organiziranju nastave iz alternativnih predmeta za učenike koji ne pohađaju vjeronauku, dok će se kroz sistem srednjeg obrazovanja više pažnje posvetiti usmjeravanju upisne politikke i njenog prilagođavanja tržištu rada.

"U saradnji sa tripartitnim savjetodavnim vijećem, koje uz predstavnike Ministarstva obrazovanja, čine i privrednici i poslodavci, kreirat će se okvirni trogodišnji upisni dokumenti koji će biti smjernice za donošenje godišnjih planova upisa u srednje škole", navodi se u saopćenju, uz dodatak da će biti uveden i online upis u srednje škole, putem kojeg će učenici moći birati tri škole, nakon čega će im biti odgovoreno gdje, prema upisnim kvotama, postoji prostor za to.

Zakon o srednjem obrazovanju predviđa i veću praktičnu nastavu, kao i to da učenici odmah u prvom razredu biraju izborna područja, a ne u trećem kao do sada.

U oba zakona, pored dosadašnjih zimskih i ljetnih raspusta, predviđeno je pet dana odmora u prvoj sedmici aprila.

I najzad, zakonska rješenja predviđaju uvjete zapošljavanja novog nastavnog kadra i direktora škola, kao i uslove za razrješenje osoba sa direktorskih dužnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije