Reforma školstva: Utvrđen Prijedlog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju

Radiosarajevo.ba
Reforma školstva: Utvrđen Prijedlog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju
Arhiv / Ilustracija
U nastavku svoje 77. redovne sjednice, Vlada Kantona Sarajevo je u utorak donijela zaključak kojim se utvrđuje novi Prijedlog zakona o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju u ovom kantonu.

Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba, potvrdila je Lamija Bojadžić šefica press službe Vlade KS-a.

Iako ovo nije konačan korak nakon kojeg će zakon stupiti na snagu, budući da o njemu treba da odlučuje Skupština KS-a, ovo je veoma važan korak ka reformi obrazovnog sistema u KS-u, stoga bi jučerašnja odluka mogla biti historijska.

Ovim zaključkom, ipak, nisu uvaženi stavovi Ekonomsko-socijalnog vijeća Kantona Sarajevo, Sindikata i Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola kantona, te se očekuje njihova reakcija u narednom periodu.

Novi zakon trebao bi donijeti promjene u raznim sferama obrazovanja, a neka od pitanja koja su razmatrana jeste uvođenje eksterne mature u srednjim školama, pitanja koja se tiču broja školskih odbora, mandata direktora, ali i brojni drugi konstruktivni prijedlozi za unaprijeđenje odgojno-obrazovnog procesa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije