Medalja za spasioce psića: Vratnički vatrogasci heroji godine za životinje

N. K.
Medalja za spasioce psića: Vratnički vatrogasci heroji godine za životinje
Nagrada i medalja za humanost u odnosu prema životinjama, koje Predstavništvo Fondacije Dogs Trust dodjeljuje prvi put ove godine, pripale su Dobrovoljnom vatrogasnom društvu "Vratnik".

Naime, u mjesecu oktobru članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratnik Nadir Hajro, Neven Bratić i Fuad Koštović, dobili su dojavu da je kučić bačen u duboki kanal na lokalitetu Mihrivode. Kako je tada za Radiosarajevo.ba rekao Nadir Hajro, oni su nakon izlaska na teren, u kanalu zatekli izmučenu životinju kojoj se oko vrata nalazila metalna konzerva. 

Ovi hrabri sarajevski vatrogasci, odmah su se dali na posao i uspjeli spasiti psića, a kasnije ga i udomiti, te je ova priča postala poznata široj javnosti upravo nakon pisanja portala Radiosarajevo.ba.

Njihova neobična i nadasve čovječna intervencija bila je povod za nagradu koju su im danas uručili iz Fondacije Dogs Trust u BiH. 

Zvanično uručenje nagrade u vrijednosti od 6.250,00 konvertibilnih maraka, kojom je ovaj tim dobio dvije VHS analogne Motorola radiostanice, dva seta opreme za humano hvatanje pasa, tri kaveza za transport pasa, te obuku za humano hvatanje pasa, upriličeno je u dvorištu Društva uz prisustvo članova Društva, Predstavništva Fondacije Dogs Trust, kao i brojnih predstavnika lokalne zajednice i prijatelja.

Nagradu, medalju i plaketu u znak priznanja za unapređenje dobrobiti i spašavanja životinja predsjedniku DVD Vratnik Murisu Domiću uručio je šef predstavništva Fondacije Dogs Trust Anel Bećirović.

„Pokretanje ove tradicije inspirirano je sve češćim pozitivnim primjerima humanog ophođenja prema životinjama u zajednici, a podvizi DVD Vratnik u spašavanju pasa koji su se našli u opasnosti su nas ponukali da počnemo s tim odmah“, rekao je Bećirović i dodao da su ovogodišnja nagrada i medalja „znak priznanja Predstavništva agilnom timu ovog Društva koji svojom predanošću nastoji uvijek biti na raspolaganju zajednici i koji shvata važnost humanog odnosa prema životinjama“.

„Ovo je početak jedne saradnje koju namjeravamo nastaviti, a prema želji ovog tima, već naredne godine nam je u planu osigurati im obučenog psa koji će kao član ovog vatrogasnog društva doprinositi njihovim budućim intervencijama u zajednici. Diljem svijeta psi su članovi vatrogasnih jedinica, timova za spašavanje, pomagači su policiji, deminerima, i brojnim drugim važnim službama", zaključio je Bećirović.

Predsjednik DVD Vratnik, g. Domić je u ime svog tima Predstavništvu uručio zahvalnicu za priznanje i vrijednu nagradu.

“Dirnuti smo ovim priznanjem za naš rad, i obradovani podrškom Fondacije Dogs Trust. Kao dobrovoljno vatrogasno društvo čiji cilj je biti od koristi zajednici u kritičnim trenucima, humanost je naš osnovni princip, a humanost prema životinjama smatramo posebno važnim za zdravo društvo", rekao je Domić.

Ovo je, ujedno, prva Dogs Trust medalja za humanost u Bosni i Hercegovini - kao posebno hvala za njihov human odnos prema životinjama.

Za godišnju nagradu i medalju za humanost prema životinjama mogu biti nominirane organizacije, institucije, udruženja, ali i pojedinci koji se uz poštovanje zakona istaknu u svom doprinosu unapređenju dobrobiti životinja, te tako i dobrobiti cijele zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije