Naš prvi internet kolumnista

Elvis J. Kurtović
Naš prvi internet kolumnista
U današnjoj kolumni evociramo uspomene na našeg prvog internet kolumnistu... a to sam naravno JA!

Dakako, najdraža mi je titula "prvi poslijeratni spiker na Radiju Sarajevo", ali ni titula "naš prvi internet kolumnista" nije mi mrska... Naprotiv!

Kako sam to tek nedavno skontao i spoznao (i za "prvog poslijeratnog spikera" trebalo mi je nekoliko godina - ja malo sporije kontam!), dozvolite da vas danas tušim tom temom, kao što tušim nadležne kad pregori sijalica kod "mog dijela Muzičkih stepenica".

Čim pregori sijalica - ja odmah zovem i tražim da se to popravi uz bolno zapomaganje: "Kod Indexa i Bijelog dugmeta gore sve sijalice - a kod mene... jedna pregorjela!"

I tako... Idemo se malko folirati kao što kolumnisti i pjevači inače rade ("Sjedim ja tako sa Krležom i Andrićem a oni mene pitaju: 'Napiše li se šta?...' ili "Puče mi guma na mercedesu baš negdje oko Opatije, gdje sam inače dva puta pobijedio i jednom dobio prvu nagradu publike...")

Nakon godina i desetljeća nepoštivanja moga lika i djela, u kojima se proširilo neutemeljeno vjerovanje da sam obični seoski varalica koji hoće nešto da ušićari na obljubljenosti Elvisa Presleyja, dođe vrijeme da napišem trijumfalnu kolumnu sebi u čast, a ona se danas, sviđalo se to nekome ili ne sviđalo, zove:

Naš prvi internet kolumnista

Evo kako se to dogodilo davne 2000. godine.

Bila su to vremena sporih konekcija preko "telefonskih" modema, kada su samo rijetki vizionari među pjevačima imali suvisle web-stranice. Kada je jedna novinarka oduševljena njegovom izvanrednom web-stranicom pitala Ramba Amadeusa da prokomentira činjenicu da je "po Googlu" on na visokom trećem mjestu "među pjevačima" (odmah iza Bregovića i Balaševića), Rambo je skromno ustvrdio da je to nerealno, jer su njegovi fanovi informatički pismeni, a da je trebalo pješke otići u mjesnu zajednicu i tamo glasati - Era Ojdanić bi ga sigurno pobijedio...

Tada su, ne samo pjevači nego i novine, radio i TV stanice, počele postavljati i svoje internetske stranice, no zaista prvi pravi, veliki web-portal na našim prostorima "koji je portal sam za sebe i nema veze s postojećim medijima" pokrenuo je hrvatski internet provider Iskon. Oni su na svojoj postojećoj web-stranici Iskon.hr pokrenuli internet magazin, odnosno kako danas svi kažu web-portal - Klik.hr. Nešto novo na našim prostorima, s brojnim informativnim i zabavnim sadržajima, a ambiciozno uredništvo je zamislilo da ima i svoje kolumniste, ugledne ljude iz raznih oblasti života. Bio je tu jedan plastični hirurg, jedna pjevačica i manekenka (bivša misica) i vaš kolumnista kao predstavnik rockera.

Tek nedavno mi prođe kroz glavu da sam bio jedini predstavnik Bosne i Hercegovine među "prvim internet kolumnistima u bivšoj SFRJ" pa odatle u naslovu kolumne "NAŠ prvi internet kolumnista".

Kada je preminuo Kemal Monteno u svojoj kolumni sam primijetio da je on bio naš prvi kantautor:

Naš prvi kantautor

... pa nešto kontam... kad sam mogao to da primijetim za Kemu, mogao bih nešto da primijetim i za sebe...

I tako...

Mi smo normalno pisali svoje kolumne, ali u neko doba se urednik sjetio da ubaci (što je danas standard ) i mogućnost da raja napišu komentare na naše kolumne. Broj komentara bilo nam je jedino mjerilo čita li neko naše kolumne ili ne čita.

I to je išlo normalno, raja su nas hvalila ili kudila ("a vi ste kao neki celebritiji i mi moramo da čitamo vaše gluposti") dok se urednik nije dosjetio da ubaci "povremenog kolumnistu"!

Povremeni kolumnista (jedan zgodni plivač koji je još i osvojio neke medalje za Hrvatsku!) poče da dobivati deset puta više komentara od nas, starih kolumnista, koje bi čitatelji trebali voljeti "zbog zasluga za narod"!

Nas posjetitelji portala počeše zapostavljati, a njega, čim napiše nešto u stilu "Motivacija za trening - faktor uspjeha" nahvale kako je dobar, vrijedan, koke mu počeše pisati komentare: "Jao, što si sladak! Imaš li curu?"... Užas za misicu, estetskog hirurga i starog rockera, pa vremenom posusastmo i prestadosmo pisati svoje kolumne, razočarani i ljubomorni na uspjehe zgodnog plivača...

Ali... kao da sam znao da ću se jednog dana folirati na temu "naš prvi internet kolumnista", sačuvah negdje na hard discu te danas nepostojeće web-stranice, i evo sada ih prilažem u fotogaleriji u znak isprike što mi se današnja koluma nije pisala.

Elvis J. Kurtović je naš prvi internet kolumnista

Isprika na kraju

Umjesto da budem vrijedan i pišem kolumnu, ja sam se danas svo vrijeme folirao i uživao u svojoj superiornosti nad današnjim internet kolumnistima, koji su, u vrijeme kada sam ja vršio svoju pionirsku misiju na netu, još uvijek, poput fanova Ere Ojdanića iz Rambove priče, išli pješke u mjesnu zajednicu da telefaksom pošalju svoje kolumne za novine koje će kad-tad tužno završiti pod dupetom nekog navijača na nekomfornim stadionima naše Premijer lige... 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije