Naš prvi kantautor

Radiosarajevo.ba
Naš prvi kantautor

"Hoćeš da ti Kemo kupi gitaru?" - upita mene majka jednog dana iz čista mira.

On je tih dana putovao na koncerte u inostranstvo, a nije potrošio svoje pravo da jednom godišnje uz potvrdu Udruženja muzičara uveze instrument bez carine, pa je stara koja je gledala kako ja sviram na raznim frulama, šargijama, bubnjevima s činelom od poklopca kante za pekmez i palicama od njenih drvenih kutlača...vidjela priliku da konačno u kući čuje neku "kvalitetniju buku".

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba

Odgovorio sam joj u smislu da čuva pare, da ja nisam toliko talentiran za muziku da bismo mučili Kemu nosanjem još jedne gitare po aerodromima... A glavna misao mi je bila KO SAM JA DA MI ČUVENI KEMAL MONTENO KUPUJE GITARU PO INOSTRANSTVU?!


Bilo je tu i klinačkog ogorčenja jer sam s 14 godina bio definitivno prestar za svoju prvu gitaru. Htio sam joj reći: "Što mi nisi kupila kad sam imao sedam, osam - nego sada 'kad je za sve kasno' foliraš se s Kemom!", no ne rekoh joj...

Ipak nisam bio bezobrazan prema starcima kao čuveni fudbaler Dragoslav Šekularac. On je slabo učio, po čitav dan ganjao loptu - krpenjaču i kada bi naredao kečeve u školi, otac bi uzeo kaiš i namlatio bi ga k'o vola u kupusu.

I kad je Šeki porastao, zaigrao za prvi tim Crvene zvezde, zaludio publiku svojim majstorijama i roditelji poželjeli da odu na tekmu i pogledaju ga - on im nije htio dati ulaznice za utakmicu!

"ZATO ŠTO STE MI TUKLI KAD SAM BIO MALI - SADA PLATITE KARTU DA GLEDATE ŠEKULARCA!!!"  :) :) :)

Idemo ponovo.

Ovo ništa ne valja.

Ovaj pristup nije dobar.

Mada sam ja u priči s početka "sporedni lik - početnik" pristup autora je ipak na tragu pripovjedača stila "ja i Brega / ja i Čola" (sjedimo ti ja i Brega u "Estradi" kad... ko je? Čola! I mi njemu: "Gdje si ti šupak, što se ne javiš?)

Evo još jednog pristupa koji ne valja pa ćemo ga u nastavku kolumne odbaciti: Mi u školi donosili ploče da ih razmjenjujemo i profesor geografije Dule vidi jednu ploču i odmah: "Daj 'vamo tu ploču, nema na času ploča!" I kad nam je oduzeo ploču, pogledao ju je i nasmješio se: "Jao, Kemo! Moj đak!" I mi se oduševimo da je Kemo išao u našu školu, a profesor gleda u onu longplejku (zvala se Žene, žene) i smije se: "Vidi Keme, vidi Keme! ČujŽene, žene!!! Opasan je Kemo!"

Znači - odustajemo i od pristupa "Kemo je išao u moju - Drugu gimnaziju, naša gimnazija je najbolja... bla, bla..."

Druga gimnazija

Pokušao sam dok još nisam odustao od ovog koncepta na stranici Druge gimnazije naći sliku Kemala Montena kao đaka... i ne nađoh, nego samo ovu sliku "Poznati iz 2. gimnazije u Sarajevu" koja nažalost opet potpada u već kritizirani pristup "ja i Brega, ja i Čola, ja uz Kemu i Davora..."

 
Pošto "sve ovo do sada napisano ništa ne valja" - idemo ponovo:

Naš prvi kantautor

Samo jedan pristup je ispravan. A to je pristup tipa "na prvom Opatijskom festivalu 1958. nastupilo je ukupno osam pjevača - a samo je Ivo Robićdošao svojim automobilom".

Kontate?

Govorimo o Kemi kao čovjeku koji je bio "Top of the Pops" u vrijeme kada je Sarajevo bilo "Top of the Pops" (Energoinvest, Hidrogradnja, Bijelo dugme, KK Bosna... Golf I i II by Tvornica automobila Sarajevo...)

Evo vam Kemala Montena u dobi od 26 godina u naponu snage - umalo trostruka pobjeda na Šlageru sezone 1974!

Klik na sliku za punu rezoluciju.
Radim već deset godina kao muzički urednik na Radiju Sarajevo.

("Glavni i odgovorni urednik" - opet se foliram, opet u fazonu sličnom onom "ja i Kemo", a obećao sam da neću!) i često sam imao priliku da se susretnem s fenomenom popularnosti "kantautora".

EUzičke razglednice: Italijanski kantautori

Dok djeca misle da je pjevač koji pjeva neku pjesmu tu pjesmu i napisao (ja sam se opasno razočarao kad sam čuo da je pjesme od mog omiljenog pjevača Miše Kovača napisao neki čiko koji se zove Đorđe Novković!) odrasli ljubitelji muzike posebno vole da čuju pjevača koji je komponirao i napisao tekst za pjesmu koju slušaju.

U stara vremena autori su rijetko dobivali priliku da sami snime svoje pjesme. Industrija zabave u želji za profitom je insistirala da njihove pjesme snimaju popularni pjevači poput Franka SinatreElvisa Presleyja... No vremenom su se izborili "za svoja prava da zapjevaju" i nastala je riječ koja na engleskom glasi "singer-songwriter" dok se na našem jeziku odomaćila riječ koja vuče porijeklo od talijanske "il cantautore".

Neki od čuvenih kantautora poput Bob Dylana ili Đorđa Balaševića nisu neki posebno dobri pjevači - ali publika hoće njih da čuje i tačka!

Pripremajući (suznih očiju) ovaj "wikend" na Radiju Sarajevo

Kemal Monteno vikend na Radiju Sarajevo

primijetio sam da je Kemal Monteno bio NAŠ PRVI KANTAUTOR.

Talijani su najpoznatiji po kantautorima kao što su Modugno, Paoli, Endrigo, Gaetano, Ramazzotti... ali i mi "svog Talijana za kantautora imamo" - Montena!

On je napisao je pjesmu koja u svakom čovjeku koji je iz Sarajeva ili osjećaljubav prema Sarajevu probudi emocije koje se ne mogu opisati riječima...

Eto to je to. Kratko i jasno.

Za sve one koji vole muziku sada je velika žalost.

Napustio nas je naš prvi kantautor.

Dalje nemojte čitati. Ovo je "private chat":

Najdraži komandiru,

rastao sam uz tvoje pjesme pune ljubavi, a surovi život se potrudio da, kad sam porastao, budem najbliže pored tebe u vremena koje bi opisao riječima tvoje pjesme "Nikome se ne ponovilo!"

Želio bih da nikada ne bude rata i da sva djeca imaju sretno djetinjstvo kao ja - koji sam slušao tvoje pjesme i slobodno trčao po glavnom terenu stadiona Koševo dok je tvoj Valdi zalivao teren i šišao travu i pravio se da nas ne vidi...

Volio bih i da svi odrasli oženjeni muškarci imaju tako divnu punicu kao što si ti imao tetu Veru, koja je nekada davno mojoj mami rekla: "Može Kemo da mu kupi gitaru bez carine!" - a ti pristao!

Počivaj spokojno!

 tvoj "Mali Mir"(ko)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije