U Njemačkoj od danas minimalna dnevnica 68 eura

Radiosarajevo.ba
U Njemačkoj od danas minimalna dnevnica 68 eura

U Njemačkoj danas stupa na snagu pravilo minimalne plaće kojom će biti povećana plaća za 9,5 posto od ukupnog broja zaposlenih, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, oni će od danas primati najmanje 8,50 eura po satu, što odgovara bruto zaradi od 1.473 eura za puno radno vrijeme.

Prema procjeni Ministarstva za rad Njemačke, nakon uvođenja minimalne zarade, 3,7 miliona zaposlenih imat će veća primanja od 1. januara 2015. godine.

Njemačka vlada u aprilu prošle godine je odobrila prijedlog da minimalna satnica za rad ne smije biti manja od 8,50 eura. Ako se ima u vidu činjenica da Nijemci dnevno u prosjeku rade oko osam sati, to znači da će minimalna dnevnica u toj zemlji iznositi 68 eura, odnosno oko 135 KM.

Inače, prema nekim studijama, više od jedne desetine radnika u zapadnom dijelu Njemačke zarađuje manje od 8,50 eura po satu, dok u istočnoj Njemačkoj četvrtina radnika zarađuje manje od predloženog minimuma.

Njemačka do sada nije imala najnižu zakonski određenu plaću. Uprkos snažnom protivljenju privrednika koji izražavaju bojazan da će im pasti konkurentnost, njemačke vlasti su na kraju uspjele da postignu dogovor oko najniže satnice u toj zemlji od 8,5 eura od 2015. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije