Žrtva čileanskog svećenika: Silovao ga 20 godina, pa slao na ispovijed

Radiosarajevo.ba
Žrtva čileanskog svećenika: Silovao ga 20 godina, pa slao na ispovijed
Foto: EPA-EFE / Fernando Karadima

Više od 100 katoličkih svećenika u Čileu pod istragom je zbog navodnih seksualnih zločina i pokušaja njihovog prikrivanja. Sve je započelo u glavnom gradu Santiagu prije deset godina, kad je župnik Fernando Karadima postao najzloglasniji seksualni zlostavljač.

"Govorio nam je da nas je pozvao Bog. Pokazao nam je divan svijet. Uvijek nam je govorio da ima poseban, čaroban dar - da vidi u dušu svake mlade osobe koju je pozvao Bog. Bio je gotovo svetac", rekao je za BBC hirurg dr. James Hamilton.

Hamilton je Karadimina žrtva, a danas muškarac u pedesetim godinama.

Kad je Čile bio pod diktaturom generala Augusta Pinocheta, svećenik Fernando Karadima ponudio je početkom 80-ih godina utočište Hamiltonu, tada adolescentu, u El Bosqueu. Hamiltonov otac napustio je porodicu, što je dječaka učinilo ranjivim.

Hamilton je vjerovao u dva izbora - pridružiti se nasilnim borbama protiv Pinocheta ili slijediti put koji postavlja Katolička crkva, a to je put svetaca i mira.

Iako je Katolička crkva bila od ključne važnosti u pružanju podrške žrtvama diktature, neki su svećenici vjerovali da je Pinochet spasitelj Čilea.

Hamilton je bio pozvan da se pridruži katoličkoj akciji, ekskluzivnoj skupini mladih koji su se sastali u El Bosqueu kako bi slušali Karadimova predavanja o heroizmu, svetima i potrebi da se bude skroman i poslušan. Tada je počelo seksualno zlostavljanje pri čemu je Karadima u Jamesa usadio i krivnju zbog toga.

"To nije bilo nešto što očekuješ, bilo je apsolutno zbunjujuće. Nije moglo biti moguće da ovaj sveti čovjek može sve to raditi zbog svoje seksualne perverzije. Jedina opcija je bila ta da sam ja u krivu", rekao je Hamilton prisjećajući se svoje zbunjenosti.

"Svaki put nakon što bi me zlostavljao, poslao bi me drugom svećeniku na ispovijed. Svu je krivnju prebacio na mene. Drugi svećenik, koji je sve znao, uvijek je šutio kad sam mu govorio o tome. Rekao mi je samo da se ne brinem i da budem strpljiv", ispričao je Hamilton.

Karadima je Hamiltona zlostavljao punih dvadeset godina, a zlostavljanje nije prestalo ni kad se Hamilton oženio i dobio djecu. Zbog toga Hamilton ide na psihoterapiju gotovo 14 godina, i do tri puta sedmično. Kaže da sad jako dobro razumije dinamiku takve veze, no kao mladić mislio je da se mora pokoriti svom zlostavljaču.

Naprimjer, kad bi otišao na večeru u El Bosque sa suprugom, Karadima bi ga zamolio da napusti stol i pođe za njim na sprat govoreći da mu hitno treba medicinska njega.

Doktor tvrdi da je Karadima bio dobro zaštićen u crkvi. Imao je puno sljedbenika, obučavao je desetke mladih ljudi za svećeništvo, a četiri njegova zaštitnika su postali biskupi tijekom godina.

Hamilton se uspio maknuti od Kardime 2004. godine. Kao razlog navodi svoju djecu, naročito sina, jer smatra da ih je doveo u opasnost.

Brak Jamesa Hamiltona raspao se do 2009. godine te je on zatražio poništenje. U zahtjevu je napisao kako je razlog neuspješnog braka to što ga je Karadima seksualno zlostavljao tokom braka. Crkva je tada počela vršiti pritisak na njega, tražeći da odustane od poništenja braka.

"Tražili su da potpišem dokument na kojem je pisalo da nisam bio maloljetan kad sam upoznao Karadimu i da je to bila veza između dva odrasla muškarca. Nisam to mogao potpisati jer to nije bila istina", kazao je Hamilton i dodao da je na kraju dobio poništenje braka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije