Zlatne poluge: Pronađen potopljeni brod vrijedan 100 milijardi funti?

Radiosarajevo.ba
Zlatne poluge: Pronađen potopljeni brod vrijedan 100 milijardi funti?
Foto:PrtSc / Jedan od istraživača u akciji u Južnoj Koreji

Nevjerovatna vijest stigla je iz Južne Koreje, a ona kaže da je u njenom južnom dijelu pornađen ruski vojni brod potopljen prije 113 godina.

Zanimljivo je da istraživači vjeruju da se na njemu nalazi zlato vrijedno više od 100 milijardi funti.

Oklopljeni krstaš ruske Carske mornarice Dimitrij Donskoj potopljen je nakon bitke s Japancima 1905. godine, a olupina je nađena samo kilometar od obala južnokorejskog ostrva Uleungdoa, na dubini od oko 500 metara.

Brod su našli istraživači iz Južne Koreje, Velike Britanije i Kanade, a pomoću male podmornice snimile su palubne topove i sidra, dok je na krmi još čitljiv naziv broda. Dimitrij Donskoj, krstarica od šest hiljada tona nosivosti, pokrenuta je 1883. u Sankt Peterburgu, a pokretali su je kotlovi na ugljen, ali i tri jarbola.

 
Veliki dio ruske carske flote bio je potopljen nakon bitke kod Tsushime, a Dimitrij Donskoj, koji je nosio oko 200 tona zlatnih poluga i novčiće, potopljen je kada je plovio prema Vladivostoku. Pritom je poginulo 60 od 591 članova posade.
 
Kompanija Shinil namjerava da izvadi brod, a već je saopćeno da će polovinu svega vratiti ruskoj vladi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije