Zemljotres na indonezijskom otoku Maluku, jedna osoba poginula

Radiosarajevo.ba
Zemljotres na indonezijskom otoku Maluku, jedna osoba poginula

Najmanje jedna osoba je poginula, a 22 povrijeđene u zemljotresu jačine 5,4 stepena prema Richteru koji je sinoć pogodio indonezijski otok Maluku. "Posljedice zemljotresa su jedna mrtva, 19 lakše i tri teže povrijeđene osobe u gradu Buru", izjavio je glasnogovornik Civilne zaštite Sutopo Purwo Nugroho.

Indonezijska novinska agencija Antara javlja da je u zemljotresu znatno oštećena džamija i još 230 kuća u gradu Butu iz kojeg je evakuirano nekoliko stotina stanovnika. Epicentar zemljotresa registriran je 66 kilometara jugozapadno od otoka Buru, a potres je trajao dvije sekunde.

Nugroho je jutros izjavio da su spasilačke ekipe Civilne zaštite na terenu, ali da im poteškoće u radu predstavljaju jaki valovi, nevrijeme i nepristupačnost područja. Mohamed Manakatu, stanovnik sela Ulima je rekao da je u zemljotresu u potpunosti devastirana njegova porodična kuća. Dodaje da su brojne porodice napustile selo i podigle improvizirane šatore u kojima borave dok ne obnove razoreno selo.

Regiju otoka Maluku u Indoneziji protekla dva mjeseca prati serija zemljotresa. Meteorološke i seizmološke stanice su u posljednja dva mjeseca prošle godine registrirale čak 1.171 podrhtavanje tla, zbog čega je više od 10.000 ljudi evakuirano. Indonezija se nalazi u užarenom pacifičkom "vatrenom prstenu" koji karakteriziraju tektonski poremećaji koji uzrokuju brojne zemljotrese i vulkanske aktivnosti, javila je Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije