Venecuela u haosu: Gladni pljačkaju radnje, naoružani vlasnici se brane

Radiosarajevo.ba
Venecuela u haosu: Gladni pljačkaju radnje, naoružani vlasnici se brane
Gladni ljudi u Venecueli pljačkaju radnje, zbog čega su mnogi vlasnici pozatvarali prodavnice ili su počeli da se naoružavaju pištoljima i mačetama, a strahuje se da bi nemiri mogli da dođu do prijestonice, Caracasa, navela je danas agencija Reuters.

Sumnjajući u to da vlast može da ih zaštiti, vlasnici prodavnica u gradiću Garcia de Hevia "uzeli su stvari u svoje ruke".

"Naoružavamo se palicama, noževima, mačetama i vatrenim oružjem da bi odbranili svoju imovinu", rekao je predsednik udruženja lokalnih vlasnika prodavnica William Roha.

Roha, vlasnik restorana i prodavnice pića, procijenio je da je više od dvije trećine prodavnica zatvoreno u tom gradiću nedaleko od kolumbijske granice.

Roha je rekao da svi dežuraju noću i da su međusobno 24 sata u komunikaciji koristeći mrežu "whatsapp".

Zbog nedostatka hrane i inflacije u zemlji, bilo je niz pljački od Božića, u kojima je sedam osoba izgubilo život.

Nemiri su započeli najprije zbog nedovoljnih količina svinjetine za tradicionalni božićni ručak, iako je predsjednik Nicolás Maduro  obećao da će meso biti obezbjeđeno.

Pljačkaši napadaju kamione s hranom, supermarkete i prodavnice pića širom Venecuele, u kojoj živi 30 miliona ljudi.

Venecuela, nekad jedna od najbogatijih zemalja Latinske Amerike, nalazi se već petu godinu u recesiji i sa najvećom stopom inflacije na svijetu, navela je britanska agencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije