Zbog Trumpove odluke porodica iz BiH bi mogla biti deportirana iz SAD-a

Radiosarajevo.ba
Zbog Trumpove odluke porodica iz BiH bi mogla biti deportirana iz SAD-a
Imigracijski zvačnici SAD-a naredili su porodici Blekić iz Bosne i Hercegovine da napuste SAD nakon što njihova kćerka Medina Blekić završi srednju školu u maju.

Porodica Blekić živi na sjeveroistoku američke savezne države Florida, a ta regija zove se First Coast,. Njihova kćerka Medina Blekić želi, po završetku školovanja na Nease High School, služiti u američkoj mornarici.

Zbog odluke administracije predsjednika Donalda Trumpa, porodica Blekić sada je pod pritiskom da bude deportirana, piše First Coast News.

Porodica Blekić došla je u SAD na turističku vizu 2008. godine. Od tada su izgradili život u First Coastu. Roditelji imaju biznis, a kćerka Medina ne želi ništa više osim služiti u američkoj mornanici.

 “Želim studirati na Univerzitetu Miami i postati anesteziolog u mornarici”, kazala je Medina.

Medina Blekić imala je samo osam godina kada je stigla u SAD, a sada se bori da dobije stipendiju da pohađa Univerzitet u Miamiju.

Medina navodi da sada živi “američkim snom”.

Dajte nam šansu da se dokažemo i da živimo ovdje zbog moje djece. Ona ne znaju ništa osim ove divne zemlje”, apeluje majka Amra Blekić.

Amra Blekić aplicirala je za azil, ali joj je to odbijeno jer je sudac utvrdio da se Bosna više ne smatra opasnom zemljom. Sada, oni kažu da su prepušteni na milost i ne milost ICE-a (Američkog carinskog i imigracijskog odjela).

“Nemam drugi plan, zato jer mislim da smo mi ljudi koji ne bi trebali biti deportovani”, rekla je Amra.

Fist Coast News su kontaktirali advokata porodice koji je rekao da je njima još 2013. godine naređeno da napuste SAD.

Međutim, pod Obaminom administracijom njima je dozvoljeno da ostanu u SAD-u jer nisu kriminalci.

Trumpova administracija ukinula je ovo diskreciono pravo i advokat kaže da će oni biti deportirani. Hiljade drugih porodica u SAD-u čeka slična sudbina, dodaje advokat.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije