Svijet / Zbog šverca 17,5 tona kokaina u SAD uhapšena još tri Crnogorca

21. 06. 2019. u 12:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

U akciji američkih federalnih vlasti, koje su početkom sedmice zaplijenile više od milijardu dolara vrijednu pošiljku kokaina na tereretnom brodu upućenom iz Južne Amerike ka Evropi, ukupno je do sada optuženo šest osoba, javljaju američki mediji.

Isti izvori su naveli da je pošiljka bila za tonu teža nego što se prvobitno smatralo, odnosno da je na brodu bilo 17,5 tona kokaina, a ta procjena bi mogla da se promijeni pošto vlasti i dalje mjere drogu i pretražuju brod.

Ubrzo nakon što su američki mediji objavili vijest o ovoj megazaplijeni, AP je prenio, pozivajući se na sudske dokumente, da su podignute federalne optužnice protiv dvojice mornara koji su priznali da su pomogli utovar kokaina u brod dok je bio na moru, navodeći da su optuženi Ivan Đurašević i Fonofave Tijasaga.

Federalni agenti su utvrdili da su oni utovarili kokain u sedam brodskih kontejnera iz 14 čamaca sa drogom koji su u dva navrata prišli teretnom brodu, nakon što je plovilo napustio luku na Bahamima.

Prema pisanju podgoričkog lista „Dan“, o hapšenju Đuraševića odmah su obaviješteni nadležni organi Crne Gore, a Budvanin se sumnjiči da je sarađivao sa kotorskim klanom dok su djelovali kao jedna kriminalna grupa, odnosno prije nego što su se podijelili na „škaljarce“ i „kavčane“.

Također, povezuje se i sa klanom iz mjesta Tuzi čiji članovi su u više akcija hapšeni zbog međunarodnog šverca narkotika.

Kako prenosi cdm.me, pozivajući se na američke medije, također piše da su još trojica državljana Crne Gore i da se radi o pomorcima iz Kotora Bošku Markoviću (37), Aleksandru Kavaji (25) i Nenadu Iliću (39).

Navodi se da su sva trojica bili članovi posade broda „MSC Gajan“, u vlasništvu jedne švicarske kompanije, a osim njih, uhapšen je i njihov kolega Lauli Pulu, a svima su lisice na ruke stavljene nakon saslušanja prve dvojice uhapšenih.

NEMA KOMENTARA