Zbog proizvoda koji se i u BiH koristi bračni par će dobiti odštetu od 2,5 milijarde

Anadolija/Radiosarajevo.ba
Zbog proizvoda koji se i u BiH koristi bračni par će dobiti odštetu od 2,5 milijarde
Foto: EPA-EFE / Sporni proizvod herbicid-glifosat koji uzrokuje rak

Američka hemijsko-farmaceutska kompanija i proizvođač herbicida Monsanto platit će odštetu od 2,55 milijardi dolara, nakon što je dokazano da je njihov proizvod uzrokovao rak američkom bračnom paru.

Katastrofalni rezultati: U vodi 138 bh. općina pronađen kancerogeni herbicid

Sud u Aucklandu okončao je sudski proces te proglasio krivom kompaniju Monsanto, jer je njihov proizvod Rounduo uzrokovao kancer, tačnije Ne-Hodgkinov limfom (NHL) kod bračnog para Alva i Alberte Pilliod. 

Sudskim procesom je dokazano da kompanija nije obavijestila kupce da su u proizvodu nalaze supstance opasne po zdravlje. 

Sud je donio odluku da pomenuta kompanija bračnom paru Pilliod plati odštetu od 2,55 milijardi dolara. 

Alberta Pilliod izjavila je kako zajedno s mužem već devet godina vodi borbu protiv raka. 

"Naš život se u potpunosti promijenio. Nismo u mogućnosti da radimo ono što smo prije mogli", kazala je Pilliod.

Podsjećamo, svake godine u vrijeme proljeća se u Bosni i Hercegovini na voćnjacima, njivama prije i poslije žetve, na javnim prostorima itd. koristi herbicid-glifosat kako bi se riješili korova, ali on prodire u zemljište, a potom i do pitke vode.  

Zbog korištenja ovog proizvoda samo vodotoci oko rijeke Une u cijeloj BiH nisu zatrovani glifosatom, hemikalijom za kontrolu korova i otrovnog hrasta, pokazali su rezultati istraživanja Centra za životnu sredinu iz Banje Luke.

Istraživanje je provedeno u 142 općine, a u 138 općina u vodotocima i pitkim vodama nalazi se glifosat - herbicid koji je vjerovatno kancerogen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije