Zbog nepredvidivosti vulkana Mayon evakuirano 27.000 osoba

AA
Zbog nepredvidivosti vulkana Mayon evakuirano 27.000 osoba
Najaktivniji vulkan na Filipinima Mayon ponovo je za vikend izbacio lavu i pepeo iz kratera zbog čega je evakuirano više od 27.000 mještana okolnih naselja.

Filipinski institut za vulkanologiju opisao je slijevanje lave kao tihu erupciju, ali je zbog njegove nepredvidive aktivnosti podigao stepen upozorenja na nivo tri.

Vulkan koji se nalazi u sjeveroistočnoj provinciji Albay prošle subote počeo je izbacivati pepeo 2,5 kilometra u zrak, nakon čega su uslijedile nove aktivnosti.

Više od 27.000 mještana je evakuisano u privremene smještajne objekte, a mnogi se suočavaju s lošim sanitarnim uslovima.

Vlasti su izdvojile sredstva za nove toaletne jedinice i za privremene školske centre, gdje bi učenici već od ponedjeljka mogli nastaviti s nastavom. 

Smatra se kako je u posljednjih 400 godina vulkan Mayon imao 49 erupcija. Najrazornija se dogodila u februaru 1841. godine kada je poginulo 1.200 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije