Zašto Španci dugo žive?

Radiosarajevo.ba
Zašto Španci dugo žive?
Foto: EPA-EFE / Španija

Koja je španska formula za dug život? - naslov je članka američkog magazina Foreing Policy u kojem Raphael Minder analizira zašto brojni stanovnici ove zemlje doživljavaju duboku starost.

Minder je ukazao na prošlogodišnju studiju Univerziteta Washington iz Seattla nazvanu Health Metrics and Evaluation, a koja je pokazala da će Španci do 2040. godine biti najdugovječnija nacija na svijetu. Trenutno su to Japanci. Također je studija pokazala da brojni Španci žive više od 80 godina.

Podsjetio je na studiju koju je objavio američki poslovni magazin Bloomberg. U studiji je navedeno da su Španci najzdravija nacija na svijetu.

Španci su najzdraviji na svijetu, šta je sa Bosancima i Hercegovcima 

Kao razloge za dugovječnost i dobro zdravlje stanovnika Španije je naveo prirodne odnosno klimatske uslove u kojima žive, kao i to da imaju dobar socijalni sistem. Riječ je o državi koja ima dobar zdravstveni sistem koji je dostupan velikom broju ljudi, zapazio je Minder. Socijalistička vlada je prošle godine liječenje učinila dostupna migrantima i izbjeglicama.

Pitanje je da li će ovakva Španija biti održiva poslije 2040. godine - upozorio je autor. Razlozi zbog kojih treba biti zabrinut su smanjenje broja radno sposobnog stanovništva, te smanjenje fertiliteta ili osoba koje su u mogućnosti da imaju potomke.

Ljekari su naglasili da opasnost po zdravlje Španaca može biti to što sve veći broj njih napušta tradicionalnu mediteransku prehranu koja se temelji na ribi i maslinovom ulju. Za posljedicu to ima mali broj ljudi koji boluju od kardivaskularnih bolesti. Međutim, sve je više onih koji konzumiraju jela u restoranima brze hrane.

Zato se ulažu napori da se smanji gojaznost kod djece. U tom cilju se provode različite aktivnosti kao dopuna zdravstvenom sistemu, zapazio je Raphael Minder u članku za Foreign Policy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije