Zašto je Donald Trump toliko popularan?

Radiosarajevo.ba
Zašto je Donald Trump toliko popularan?

Republikanski kandidat za američkog predsjednika Donald Trump nastavio je pobjeđivati na predizborima. Popularnost mu stalno raste, bez obzira na nasilničke izjave i huškačku retoriku, a protukandidati u utrci za republikansku nominaciju - senator iz Floride Marco Rubio i senator iz Teksasa Ted Cruz, bore se za drugo mjesto.

Rezultati nakon pet posto prebrojanih glasova pokazuju da Trump vodi s 42,6 posto, Rubio dobiva 25,1 posto, dok Cruz za sada ima 20,1 posto.

zašto je Trump toliko popularan?

Njegov status u javnosti u kontinuitetu zbunjuje političke analitičare, a esejista Evan Puschak pokušao je doći do odgovora, i to tako što je analizirao kako Trump odgovara na pitanja.

Kako je uočio, Trumpovi govori su na nivou učenika četvrtog razreda. Kratke rečenice s "pamtljivim" i često agresivnim riječima na kraju.

„Baš kao kod iskusnih prodavača, Trumpovi govori su jednostavni, a on često ponavlja jedno te isto. Kad govori, ne djeluje pametno niti dobro informirano, već moćno. Najbolji prodavač može vam prodati TV, bez da išta zna o tom aparatu, jer TV nije ono što vrijedi. Ono što vrijedi ste – vi“, govori Puschak.

I upravo je to najveći trik u Trumpovom rukavu: zna na kojem je "intelektualnom nivou" baza njegovih potencijalnih glasača i njima se i obraća. Istovremeno, njegove zapaljive izjave veliki su hit u medijima, jer Trump od svog nastupa pravi show.

Recimo, njegov protukandidat Cruz također je dao pregršt prilično "snažnih" izjava, od one "proveo sam neko vrijeme u Washingtonu, drago mi je da sam se vratio u SAD" (?!), pa do onih kako podržava rasiste i sl.

No, Trump to pojednostavi pa kaže ili: „Ja bih se zabavljao s Ivankom da mi nije kćerka.“ ili „Volio bih udariti demonstranta u lice.“, i takve stvari odjekuju u svjetskim medijima.

Također, jedna anketa pokazala je da Trump pobjeđuje jer je vrlo popularan na internetu, a analitičari New York Timesa poručili su kako, iako je to teško priznati, Trumpove ideje jesu popularne među brojnim stanovnicima Sjedinjenih Američkih Država. Jedan od onih koji bi rado glasali za Trumpa, za CNN je "objasnio" kako mu se ovaj sviđa jer ga „boli neka stvar za sve“.

Većina njegovih pristalica smatra i kako se Trump ne plaši reći istinu (...), nekima godi i to što je TV zvijezda, a drugi smatraju da je uspješan biznismen.

Turner Eakins, mladić i veliki pristalica Trumpove "politike" (ako je tako uopće možemo nazvati) rekao je ovo:

Politika je dosadna. Ali, kada imate osamnaestogodišnjake koji se voze satima samo da bi slušali Trumpa, znate šta, to je već pokret.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije