Zapisi s mobitela koji su koristili džihadisti: Idemo ubiti nevjernike!

Radiosarajevo.ba
Zapisi s mobitela koji su koristili džihadisti: Idemo ubiti nevjernike!
Foto: Daily Mail / Džihadisti koji su poginuli u Siriji

Na mobilnim telefonima četvorice džihadista, inače Britanaca, pronađene su snimke i fotografije na kojima se vidi njihov život u kalifatu Islamske države, prije njihove smrti. Te su snimke i fotografije sirijske vlasti predale britanskim medijima, javlja Daily mail.

Između 2013. i 2015. godine je pametni telefon Samsung proslijeđivan od jednog do drugog vlasnika. Oni su otišli iz zapadnog Londona i Portsmoutha u Raku u Siriji.

Radi se o 22-godišnjem Choukriju Ellekhlifiju, 20-godišnjem Fatlumu Shalaku i 19-godišnjem Muhammadu Mehdiju Hassanu, britanskim državljanima koji su sada preminuli. Još se ne zna tko je bio posljednji, četvrti vlasnik tog mobitela i je li on još živ. Iz snimki se razaznaje jedino da se radi o muškarcu podrijetlom iz istočne Afrike.

U početku se u video snimkama čini da ta skupina muškaraca uživa u putovanju od turske granice prema Alepu, al-Babu i onda prema Raki. Na snimkama se vidi i kako su provodili vrijeme na bazenu na krovu u zapadnom dijelu Alepa na granici s Turskom. Snimali su jedan drugoga kako skaču u napušteni bazen u luksuznoj kući. Dok se jedan od njih spremao skočiti u bazen, vidi se kako prije toga spušta svoju pušku i govori u kameru da je mudžahedin.

Kasnije je drugi muškarac iz Londona istim mobitelom snimao, a na tim se snimkama vidi više agresije. Kasnije su se ovi Britanci udružili s drugim džihadistima, među kojima su i jedan Australac i jedan Šveđanin.

'Idemo ubiti nevjernike!', čuje se na snimkama, prenosi Jutarnji list.

'Stavit ćemo metke u Amerikance i Britance', kaže drugi muškarac na snimkama na kojima se vidi hrpa oružja iznad glava tih džihadista.

'Meci će završiti u vašim tijelima, Amerikanci, Britanci, Francuzi... mi smo ovdje. Allah će nam dati pobjedu', govore.

Smatra se da su taj mobitel koristila četvorica britanskih džihadista, a navodno su odabrali Samsung umjesto Appleovog mobitela kako bi izbjegli da ih vlada prati.

Taj je mobitel prvi koristio Choukri Ellekhlifi 2013. godine. On je išao u istu školu kao i Mohammed Emwazi, poznatiji kao JihadiJohn. 

Smatra se da je on to putovanje financirao pljačkanjem ljudi u Londonu. Prijetio je žrtvama pištoljem za omamljivanje, a zatim ih je prisilio da mu daju vrijedne predmete, satove i mobitele.

Iz Londona je otišao u Siriju 2012. godine te se pridružio islamističkim ekstremistima koji su ratovali protiv režima predsjednika Assada.

Na ovom su mobitelu pronađene i snimke koje datiraju iz prvih nekoliko mjeseci koje je Ellekhlifi proveo u Siriji.

S njim je tamo bio i 20-godišnji Muhammad Mehdi Hassan, bivši učenik privatne škole iz Portsmoutha. Nakon što se na Twitteru pojavila snimka njegovog tijela, njegova je obitelj potvrdila da je on poginuo u kurdskom gradu Kobani.

Sadržaj s ovog mobitela spremljen je na tvrdi disk prije nego što su ga lokalne snage u istočnoj Siriji otkrile i predale The Sunday Timesu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije