Zahtjev za reformu: U penziji ne možete uživati duže od 15 godina

Radiosarajevo.ba
Zahtjev za reformu: U penziji ne možete uživati duže od 15 godina
FOTO: Arhiv / Penzioneri
Dok u Francuskoj izbijaju neredi zbog namjere da se starosna granica za odlazak u penziju povisi na 62 godine, u Danskoj se spremaju znatno drastičnije mjere.

Do 2022. godine će regularna starosna granica za penziju biti podignuta sa 65 na 67 godina, ali to je tek početak reforme.

Već do 2030. dansku penziju neće moći dobiti niko mlađi od 68 godina, a Narodna partija Danske zalaže se za drugačiji i stroži obračun mirovinske granice.

Oni traže da se u obzir uzme produženje životnog vijeka stanovništa i penzija obračunava po tom modelu.

Preciznije, njihov je zahtjev da svaki Danac mora u penziji uživati prosječno 15 godina. To znači da, ako recimo životni vijek jedne generacije naraste na 90 godina, Danci u penziju ne mogu otići prije 75.

 Za proračun očekivanog trajanja života angažiran je Institut za dugoročne analize "Dream", ali će posljednju riječ ipak imati Parlament Danske.

Svakih pet godina Parlament će podizati starosne granice i to 15 godina unaprijed. Dakle, ako Institut Dream dâ analizu da će osobe rođene 1971. u penziju sa 70 godina, takvu odluku mora aminovati parlament 15 godina ranije.

Dansko ministarstvo rada objavilo je tabelu očekivanog rasta životnog vijeka i granice za odlazak u penziju. Pogledajte je.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije