Zaharova: Napad se dogodio u trenutku kad je Sirija imala šansu za mir

Radiosarajevo.ba
Zaharova: Napad se dogodio u trenutku kad je Sirija imala šansu za mir
Foto: wiki / Marija Zaharova
Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici Francuska i Velika Britanija tokom noći raketirali su određene vojne ciljeve u glavnom gradu Sirije, u znak odmazde za hemijski napad na grad Dumu, pobunjeničku enklavu u Siriji.

Tokom cijele noći pristizale su brojne reakcije iz cijelog svijeta, a posebno je zanimljiva ona koju je, putem svoje Facebook stranice, uputila službena predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

"Iza svega stoje oni koji pretendiraju na moralno vodstvo u svijetu i koji pokazuju svoju isključivost. Treba biti stvarno isključiv kako bi se, u trenutku kad je Sirija dobila priliku za mirnu budućnost, pucalo na njen glavni grad", istaknula je Zaharova, prenosi Hina.

Sjedinjene Američke Države i njezini saveznici napali su Siriju baš kada je ta zemlja imala priliku za mirnu Smatra da su za napad na Siriju odgovorni i zapadni mediji.

"Bijela kuća objavila je da se uvjerenost u hemijski napad Damaska zasniva na medijskim izvješćima, izvješćima o simptomima, videozapisima i fotografijama, kao i na vjerodostojnim informacijama. Nakon ove izjave, američki i drugi zapadni mediji trebali bi shvatiti svoju odgovornost za ono što se dogodilo", rekla je Zaharova.

Podsjećajući da je povod noćašnjem napadu incident 7. aprila u sirijskom gradu Dumi, gdje je, kako kaže, "prema nekim izjavama korišteno hemijsko oružje", Zaharova navodi da su takve informacije razašiljale "brojne nevladine organizacije, uključujući bijele kacige".

Dodaje da je ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana proveo istraživanje u Dumi 9. aprila, u kojem nisu pronađeni znakovi uporabe hemijskog oružja, a već u subotu u Dumu su trebali doći stručnjaci Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije