Zabranjena prodaja psećeg mesa u jednoj regiji: Spašeno 2.000 životinja

Radiosarajevo.ba
Zabranjena prodaja psećeg mesa u jednoj regiji: Spašeno 2.000 životinja
Foto: Dog Meat Free Indonesia / Tržnice psećeg mesa u Indoneziji

Indonezijska vlast je odlučila da prekine tradiciju konzumacije psećeg mesa u pojedinim dijelovima zemlje, piše portal Unilad.

U regiji Karanganyar na otoku Java, nevladina organizacija Dog Meat Free Indonesia je ukazala na maltretiranje pasa na tržnicama.

Zbog toga je vlast odlučila zabraniti prodaju psećeg mesa u ovoj regiji. Ljudima koji su zarađivali od toga će omogućiti da se bave drugim zanimanjima. Time će se spasiti život 2.000 pasa mjesečno.

Organizacija Dog Meat Free Indonesia tvrdi da se psi maltretiraju dok ne iskrvare.

Tržnice psećeg mesa u Indoneziji - undefined

Foto: Dog Meat Free Indonesia: Tržnice psećeg mesa u Indoneziji

Prodaja psećeg i mačjeg mesa je najizraženija u indonezijskoj regiji Sjeverni Sulawesi. Pretpostavlja se da u ovom dijelu zemlje postoji 200 trgovina gdje se može kupiti ovo meso.

Wendy Higgins iz organizacije Humane Society International čija je članica organizacija Dog Meat Free Indonesia je poručila:

"Indonezija je popularno turističko mjesto za milione ljude... Ali iza prirodnih ljepota ove države krije se jedna ružna tajna za koju ne znaju mnogi turisti. Posjećivanje ovih trgovina često promoviraju vodiči. Oni koji pristanu na to se susreću za užasavajućim prizorima i rizikuju da obole od neke zarazne bolesti. Bez obzira na to što je vlast odlučila da reaguje, sve dok regija Sjeverni Sulawesi ignoriše njihove zahtijeve, ubijanje pasa će postojati."

Tržnice psećeg mesa u Indoneziji - undefined

Foto: Dog Meat Free Indonesia: Tržnice psećeg mesa u Indoneziji

Pseće meso konzumira sedam posto od ukupnog broja stanovnika ove azijske zemlje. To predstavlja opasnost po njihovo zdravlje.

Rizikuju da se zaraze virusom RABV koji napada nervni sistem. Opasnosti od zaraze je izloženo 55.000 stanovnika Azije dnevno, podatak je Organizacije za hranu i arikulturu i Ujedinjenih nacija.

Ova bolest je prisutna u 24 indonezijske provincije. Kako navodi Dog Meet Free Indonesia, u Sjevernom Sulawesu je najveći broj oboljelih od ovog virusa, piše portal Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije