Zabilježen prvi smrtni slučaj od koronavirusa izvan Kine: Do jutros 305 umrlih

Radiosarajevo.ba, Hina
Zabilježen prvi smrtni slučaj od koronavirusa izvan Kine: Do jutros 305 umrlih
Foto: EPA-EFE / Pregled na Filipinima

Prvi smrtni slučaj od epidemije wuhanskog koronavirusa izvan Kine zabilježen je na Filipinima, gdje je preminuo 44-godišnjak iz kineskog grada Wuhan, u kojem se upravo virus u decembru prošle godine i pojavio.

Filipinske vlasti priopćile su da je muškarac umro u subotu nakon razvoja teške upale pluća, a riječ je o prvom smrtnom ishodu od wuhanskog koronavirusa zabilježenom u više od 20 zemalja svijeta, osim Kine.

U Kini je u subotu zabilježeno 46 novih smrtnih slučajeva, a svi su se dogodili u provinciji Hubei, čiji je Wuhan glavni grad, pa je tako broj preminulih od koronavirusa u Kini porastao na 305, dok je zaraženih 14.568.

Uključujući i ovaj smrtni ishod, na Filipinima su detektirana ukupno dva slučaja zaraze koronavirusom. O prvim slučajevima oboljenja u petak su izvijestile i Velika Britanija, Rusija, Švedska i Španija, dok je u SAD-u u subotu registrirano osmo oboljenje, a također je riječ o osobi koja je nedavno boravila u pokrajini Hubei.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je zbog koronavirusa proglasila globalno izvanredno stanje.

U cijeloj Kini u subotu je potvrđeno 2.590 novih slučajeva oboljenja, objavila je nacionalna televizija pozivajući se na podatke Kineske nacionalne zdravstvene komisije.

Samo u provinciji Hubei zabilježen je 1.921 novi slučaj zaraze wuhanskim koronavirusom, čime broj oboljelih u toj pokrajini premašuje devet hiljadu.

U Wuhanu, glavnom gradu pokrajine, u kojem se virus u decembru prošle godine i pojavio, 1. februara zabilježena su 894 nova slučaja zaraze, kao i 32 nova smrtna slučaja, a broj preminulih u tom gradu porastao je na ukupno 224. U obližnjem Huanggangu broj oboljelih je s 1. februarom skočio za 276, a došlo je i do jednog smrtnog ishoda.

Cijela pokrajina Hubei postala je ogromna karantena, prometnice su zatvorene, a praznici povodom Kineske nove godine produljeni su do 13. februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije