Za 24 sata u Brazilu registrirano više od 100 hiljada novih slučajeva COVID-a

0
Hina
Za 24 sata u Brazilu registrirano više od 100 hiljada novih slučajeva COVID-a
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Brazil je zabilježio rekordnih 100.158 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, priopćilo je brazilsko ministarstvo zdravstva, uslijed eksplozije epidemije i posljedičnog jačanja pritisaka na predsjednika Jaira Bolsonara.

Rekordni podaci, povrh 2.777 novih umrlih od posljedica COVID-a, zabilježeni su dan nakon što je Brazil premašio brojku od 300 tisuća ukupnog broja umrlih u pandemiji, što je najveći broj žrtava te bolesti u svijetu, iza Sjedinjenih Država.

Snažan rast broja oboljelih u Brazilu rezultat je kombinacije sporog procjepljivanja, nepostojanja koordinacije na nacionalnoj razini i zarazne lokalne varijante virusa.

Sve je više onih koji Bolsonaru predbacuju pogrešno postupanje u odgovoru na pandemiju. Njegovi pokušaji da sabotira uvođenje karantena, pokazivanje prezira prema nošenju maski, te neprekidno izazivanje sumnje u cjepiva, naišli su na oštre kritike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije